De overgang van Linda de Mol

24 februari 2013

“De overgang? Nee, dat vind ik helemaal geen sexy onderwerp”, een uitspraak van Linda de Mol in Pauw en Witteman afgelopen november zorgde voor heel wat furore. Waarom kan een blad dat zich specifiek richt op vrouwen van de leeftijd van de overgang zich wel richten op geamputeerde borsten en niet op de overgang, vroegen veel mensen zich af. Linda de Mol heeft op deze uitspraak veel kritiek gekregen, zoveel, dat ze er in het laatste nummer van de LINDA een special aan besteedde.

Op de voorpagina staat: “De overgang is niet sexy, en erover zeuren al helemaal niet.” Maar in de inleiding van de special komt ze daar een heel klein beetje op terug: “Half Nederland viel over Linda heen toen ze bij Pauw & Witteman haar neus optrok bij het woord overgang. Ojee, zo had ze het nou ook weer niet bedoeld.” Het artikel is openhartig en getuigt van grote bescheidenheid van Linda de Mol, als veel mensen kritiek hebben op een uitspraak van me, dan moet ik daar gehoor aan geven.

Linda-redacteur Jose Rozenbroek vertelt hoe ze eerst had besloten om die overgang aan haar voorbij te laten gaan, maar daar later regelrecht van is teruggekomen. “Er rust een taboe op de menopauze, en dat is goed beschouwd bizar. Waarom zou je spastisch doen over een fase in het leven waar we allemaal mee te maken krijgen. Sommige vrouwen tobben eenzaam rond, voor anderen lijkt het bijna een prestigekwestie om er zo geruisloos mogelijk doorheen te fietsen.” Toch is ook dit artikel een van de vele manier waarop dit taboe langzaamaan kan worden doorbroken, iets dat in het voordeel kan zij van alle vrouwen dat deze leeftijd bereikt.

“Niet alleen vrouwen zelf, maar ook huisartsen weten bar weinig over de overgang. Nascholingscursussen worden bar slecht bezocht en vrouwen die met klachten op het spreekuur komen worden vaak afgescheept met een homeopathisch middel.” Drie overgang-experts die worden geïnterviewd in het artikel, Jos Teunis, Dorenda van Dijken en Bianca van Moorst pleiten ervoor om in de overgang niet huiverig te zijn voor hormoonpillen, al schrijft de gemiddelde huisarts deze niet graag door. Huisartsen bagatelliseren de overgang vaak nog als “iets waar je doorheen moet.” “Maar het kan makkelijk veel dragelijker worden als we het gewoon erkennen als een periode waar extra medische zorg voor nodig is,” aldus Dorenda van Dijken.