De genderexpertise van dr. Cara Tannenbaum

19 oktober 2017

 

Op ons Congres Gender & Gezondheid stonden meer dan 50 sprekers met elk hun eigen verhaal over gender en gezondheid. Tijdens een rondetafelgesprek in de ochtend, discussieerde aanwezigen met dr. Cara Tannenbaum (Canadese Institute of Gender & Health) hoe sekse en gender het beste toegepast kunnen worden in onderzoek en in de gezondheidszorg.

 

Door verslaggever: Jannah Gerritsma.

 

De Canadese dr. Cara Tannenbaum is internationale gast en spreker op het congres Gender & Gezondheid. Naast wetenschappelijk directeur van het Canadese Institute of Gender & Health, is zij ook internist. Ze heeft een grote interesse in m/v-verschillen in gezondheid en kan daardoor als geen ander vertellen en advies geven over genderissues.

 

Wat is gender?

Dr. Tannenbaum geeft aan dat het bij sekse om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen gaat en dat bij gender de sociaal culturele verschillen een belangrijke rol spelen. "Gender is a complicated, multidimensional concept and embedded in the language", aldus Tannenbaum.

 

Mannen zijn 'de standaard' in onderzoek

Tijdens de opening van het congres vertelde dr. Tannenbaum dat mannen vaak 'de standaard' zijn bij onderzoek, omdat vrouwen duurder en lastiger zijn om te onderzoeken. Dit zorgt er echter voor dat vrouwen meer last hebben van bijwerkingen bij medicijnen. Tannenbaum schetst het voorbeeld waarbij een jonge vrouw is overleden aan de bijwerkingen van een medicijn dat niet op vrouwen was getest. Inmiddels geven sommige farmaceutische bedrijven gehoor aan de vraag om mannen en vrouwen verschillend te behandelen, door bijvoorbeeld specifieke doseringen voor mannen en vrouwen bij slaapmiddelen in de bijsluiter op te nemen.

 

Medicatie aanpassen op vrouwen

Er zijn verschillende onderwerpen waar het gezelschap over wil discussiëren, zoals de effecten van vrouwelijke hormonen op het brein, de classificatie van gender, intersectionaliteit, de implementatie van gender en hoe medicijnen genderspecifiek getest kunnen worden. Tannenbaum vertelt dat er pas bij een klein aantal medicijnen rekening wordt gehouden met gender, terwijl ze van mening is dat circa 20 procent van de medicijnen aangepast moeten worden op vrouwen. Helaas is het aan de farmaceutische bedrijven om hun medicijnlabels te veranderen.

 

Gendersensitief onderzoek

Dr. Tannenbaum vertelt dat tegenwoordig steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar de effecten van medicijnen op mannen en vrouwen. Helaas is het lastig om de uitkomsten van de onderzoeken te vertalen naar de praktijk. Veel zorgprofessionals vinden het moeilijk om hun werkwijze opeens te veranderen. Een huisarts in het gezelschap geeft aan dat ze niet op de hoogte was van genderspecifieke medicijnen. De bewustwording van genderverschillen in gezondheid steeds meer op gang door bijeenkomsten zoals deze.

 

Fotografie: Ilvy Njiokiktjien

 

Lees ook de andere verslagen die gemaakt zijn op het Congres Gender & Gezondheid.