Anousha Nzume over haar zorg-werk verdeling

17 juni 2015


Anousha Nzume en haar partner dr. Martijn Figee hebben drie kinderen, van 11, 9 en 7. Zij is actrice, theatermaker, presentator, activist, publicist en hij is psychiater en onderzoeker.

 
Hoeveel werken jij en jouw partner en hoe regelen jullie de zorg voor jullie kinderen?

We werken allebei full time en hebben ook allebei een thuiswerkdag. De overige drie dagen hebben we een oppas aan huis. Toen de kinderen nog niet naar school gingen, maakten we vier dagen in de week gebruik van het kinderdagverblijf. Dat vertelde ik toen trouwens niet aan iedereen.


Waarom niet?

Ik merkte aan de reactie van de medewerkers van de crèche al dat het kennelijk ongebruikelijk was. Op het kinderdagverblijf waren wij en één ander gezin de enigen die onze kinderen vier dagen brachten. Terwijl onze kinderen echt met veel plezier naar de crèche gingen. Ik merkte toch dat mensen kritisch waren en mij er op aan keken. Ik kreeg regelmatig vragen a la “waarom heb je dan kinderen?” Maar ik wist dat ik moest werken om mezelf te blijven ontwikkelen. Carrière in de kunst en media maken kost tijd en die tijd moest ik mezelf gunnen. Zoals mijn man zich die tijd gunde en daar nooit op is aangesproken.

 
Hebben jij en Martijn uitgebreid gesproken over de verdeling van werk en zorg toen jullie kinderen kregen?

Ja, ik denk ook dat het ontzettend belangrijk is: het gesprek blijven aangaan met je partner. Je moet goed weten wat elkaars wensen zijn. Ik ben ambitieus en voor mij was het heel logisch dat ik voltijds zou blijven werken en dat we gebruik zouden maken van een kinderdagverblijf.
 


Wat vind jij van het feit dat vrouwen vaak naar hun eigen salaris kijken wanneer ze nadenken over het uitbesteden van zorg aan kinderopvang?

Dat vind ik echt heel jammer! Vrouwen kijken vaak eerst naar zichzelf als het gaat om de zorg voor kinderen. Ik vind gelijkwaardig partnerschap heel belangrijk en daar hoort het financiële aspect voor mij ook bij. De kinderopvang zorgt er niet alleen voor dat de vrouw kan werken maar ook dat de man kan werken. De kosten moeten daarom worden gerekend naar het gezinsinkomen.

 
Welke tip zou je graag willen meegeven aan vrouwen?

Ik zou willen dat er meer verbinding zou ontstaan tussen vrouwen onderling. Dat we elkaar ondersteunen in plaats van bekritiseren. Naar mijn idee leggen we onszelf en elkaar te vaak langs de ‘moedermeetlat’. Daarmee bedoel ik dat we bepaalde normen hebben over wat een goede moeder is en doet en dat vrouwen die daarvan afwijken dus automatisch een slechte moeder vinden. Dat vind ik echt jammer want ik denk dat vrouwen elkaar daardoor alleen maar tegenwerken. Het is naar dat er vrouwen zijn die zich schuldig voelen omdat ze voltijds werken net zoals het niet oké is dat vrouwen die niet werken daarop worden aangekeken.


Talkshow Kinderopvang

Anousha was de moderator van de Talkshow Kinderopvang die WOMEN Inc. in samenwerking met Kinderopvang Humanitas heeft georganiseerd. We zijn tijdens deze talkshow in gesprek gegaan met experts en ouders over wat goed is voor de ontwikkeling van kinderen, hoe ouders de kwaliteit van kinderopvang kunnen beoordelen en welke rol kinderopvang kan spelen in de verdeling van zorg en werk.

» Lees hier het verslag van de talkshow Kinderopvang!

 

 

Meer over werk-zorgverdeling:

Een nieuwe verdeling van werk en zorg

Welke gevolgen heeft jouw werk-zorgverdeling voor je portemonnee?