Amsterdam kiest voor het eerst voor een vrouwelijke burgemeester

27 juni 2018


WOMEN Inc. feliciteert Femke Halsema en de stad Amsterdam

Voor het eerst in 675 jaar krijgt Amsterdam een vrouwelijke burgemeester. Na meer dan 700 mannen is Femke Halsema vandaag door de gemeenteraad gekozen als burgemeester van Amsterdam. “Een geweldige doorbraak”, zo reageert Jannet Vaessen, algemeen directeur van WOMEN Inc. op het nieuws van de aanstelling. “Van de 114 sollicitanten waren er 25 vrouw. Prachtig dat er na zoveel eeuwen eindelijk de daad bij het woord is gevoegd en er op een inclusieve manier is geselecteerd en gekozen voor een vrouw als burgemeester.”

Belang van vrouwelijke burgemeester
Deze nieuwe burgemeester betekent een doorbraak in beeldvorming over vrouwen en is een belangrijk rolmodel voor meisjes en vrouwen. Zij zien vanaf nu iemand op een sleutelpositie in wie ze zich kunnen herkennen, waardoor ze zich kunnen beseffen dat burgemeester geen  "mannenberoep" is en worden geïnspireerd om een carrière in de politiek of leiderschap na te streven.

Uit onderzoek van UN Women blijkt bovendien dat vrouwen in de politiek een positief effect hebben op dossiers als sociale ongelijkheid, de gezondheidszorg, het onderwijs en de arbeidsmarkt. In Nederland is nog steeds grote ongelijkheid in de positie en kansen van mannen en vrouwen: zo is er 16,1% loonverschil, besteden vrouwen twee keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken als mannen én is de financiële onafhankelijkheid van vrouwen 48%, tegenover 74% bij mannen. Met meer vrouwen op invloedrijke posities ontstaat meer aandacht voor deze achterstanden en kunnen deze sneller ingehaald gaan worden.

Benoeming Halsema: Omslagpunt naar meer doorbraken?
Jannet Vaessen is verheugd over  de doorbraak-benoeming van Halsema. Stichting WOMEN Inc. werkt samen met andere vrouwen- en diversiteitsorganisaties naar volgende mijlpalen toe, zoals doorbraken in meer diversiteit aan de top van het bedrijfsleven en de eerste vrouwelijke minister-president. “Het zou voor je kansen niet moeten uitmaken of je als jongen of meisje wordt geboren. Dat is nu nog wel het geval. Dat is niet meer van deze tijd. Meer diversiteit in besluitvormende posities past bij een stad als Amsterdam”.

Foto: Tessa Posthuma de Boer
Tekst: Suzan Steeman & Maria van Tongeren