In 12 stappen naar de gemeenteraad

In twaalf stappen naar de gemeenteraad

Geschreven door: Suzan Steeman

 

De man-vrouwverdeling in de gemeenteraad zal ook na de verkiezingen weer erg ongelijk zijn. Hoe zorgen we ervoor dat dit in 2022 anders is? Door onszelf verkiesbaar te stellen! Hoe word je raadslid? Lees het in ons stappenplan.

 

Waarom is het belangrijk dat jouw stem gehoord wordt?

Met de decentralisaties van de laatste jaren liggen beleidsbeslissingen over de leefwereld van vrouwen (en mannen) steeds sterker in handen van de gemeenteraad: thuiszorg, mantelzorg en jeugdzorg zijn bij uitstek sectoren waarin veel vrouwen actief zijn. Hun geringe participatie in de lokale politiek betekent ook een geringe invloed op het beleid in deze sectoren. Uit onderzoek blijkt verder dat representatie van groot belang is: jonge meisjes zijn ambitieuzer in het nastreven van hun carrière als ze vrouwelijke politieke leiders hebben. 

 

Stap 1: past de gemeenteraad bij jou?

Vraag je af of lokale politiek iets voor jou is. Vind jij het belangrijk om je in te zetten voor de verbetering van je eigen leefomgeving?

 

Stap 2: word lid van een partij

Word lid van een politieke partij die past bij jouw toekomstvisie en idealen. De meeste partijen hanteren een limiet van een aantal jaren van lidmaatschap om in aanmerking te komen voor de sollicitatieprocedure voor een functie als gemeenteraadslid. Je hoeft niet alleen te denken aan landelijke politieke partijen, je kan ook lid worden van een lokale politieke partij.

 

Stap 3: blijf op de hoogte

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws in jouw gemeente. Neem bijvoorbeeld een abonnement op de lokale krant of volg de lokale nieuwszender of website met regelmaat.

 

Stap 4: verken de gemeenteraad

Gemeenteraadsvergaderingen zijn altijd openbaar en elke burger mag plek nemen op de publieke tribune van de raadszaal. Neem af en toe een plekje op de publieke tribune om een idee te krijgen van hoe het werk van een raadslid eruit ziet.

 

Stap 5: maak kennis met het veld

Bezoek bijeenkomsten van je politieke partij. Vaak organiseren politieke partijen ook dagen speciaal voor nieuwe leden. Deze zijn leuk om te bezoeken omdat je dan goed inzicht kan krijgen in hoe je je kan inzetten voor je politieke partij. Verder zijn er genoeg debatavonden en borrels die je kunt bezoeken om mensen in de partij te leren kennen.

 

Stap 6: word actief binnen jouw partij

Word actief binnen je partij, er is altijd veel plek voor vrijwilligerswerk. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen flyeren, of je kan je opgeven bij een inhoudelijke denktank of een commissie. Het beste is om allebei te doen. Om te laten zien dat je zowel open staat voor uitvoerend als inhoudelijk werk.

 

Stap 7: bezoek de ALV's

Ga langs Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s) om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt en wie wat doet. Deze zijn altijd open voor alle leden. Je kunt eerst een keer of twee de kat uit de boom kijken om vervolgens ook echt actief mee te doen door bijvoorbeeld een motie in te dienen. De actieve leden gaan meestal naar ALV’s, het is goed om actieve leden te kennen omdat zij een groot netwerk hebben en je goed verder kunnen helpen binnen de partij.

 

Stap 8: leer zoveel mogelijk (actieve) leden kennen

De actieve leden zijn – in het geval van de meeste politieke partijen – degenen die je op de lijst zullen stemmen. Ook als dat niet het geval is, en er binnen jouw partij met sollicitatiecommissies wordt gewerkt, is het altijd handig om veel mensen te kennen.

 

Stap 9: stel je verkiesbaar

Laat ongeveer een jaar of anderhalf voor de gemeenteraadsverkiezingen aan iedereen van je partij weten dat je geïnteresseerd bent in een positie op de lijst.

 

Stap 10: zorg dat je op de lijst komt

Schroom niet om binnen de partij campagne te voeren voor jezelf. Laat iedereen weten wat je wil en waarom jij een goed gemeenteraadslid zou zijn.

 

Stap 11: voer campagne

Heb je een plekje weten te bemachtigen op de lijst? Schakel voor bekendheid zoveel mogelijk je sociale omgeving in. Hou actief je persoonlijke social media bij en laat iedereen weten dat ze op je kunnen stemmen. Sta je niet op een verkiesbare plaats? Je kan ook altijd nog met voorkeursstemmen in de raad komen.

 

Stap 12: ga aan de slag!

Als je je genoeg stemmen hebt gekregen, is er nog één stap over: je laten beëdigen in de gemeenteraad. Gefeliciteerd, je bent nu gemeenteraadslid, draagt bij aan de represenatie van vrouwen en bent een rolmodel voor de mensen om je heen!