1 mei: Dag van de onbetaalde arbeid

1 mei 2018

Op 1 mei vragen wij samen met Werk&Mantelzorg aandacht voor onbetaalde arbeid en specifiek voor mantelzorg. Mantelzorg heeft een prominente plaats in het leven van veel mensen. Ruim 4 miljoen Nederlanders zijn mantelzorger, hoe combineren zij dit met hun werk?

 

Zowel vrouwen als mannen combineren werk en mantelzorg

Je bent mantelzorger als je gedurende korte of langere tijd zorg verleent aan iemand in jouw omgeving. Dit kan jouw partner zijn, maar ook een kind, ouder of andere naaste. Uit de Benchmark 2018 van Werk&Mantelzorg blijkt dat vrouwen vaker werk en mantelzorg combineren dan mannen: 1 op de 4 vrouwen die werken is ook mantelzorger tegenover 1 op 6 mannen. Mannen helpen voornamelijk hun partner, terwijl vrouwen een bredere groep naasten helpen. Daarnaast helpen mannen meer met vervoer en administratie, terwijl vrouwen begeleiden bij bezoek aan de arts en helpen bij regeltaken en persoonlijke verzorging.

 

 

De gevolgen van mantelzorg

Zowel vrouwen als mannen ondervinden negatieve gevolgen van het combineren van werk en mantelzorg, het gaat om lichamelijke klachten en om stress:

  • 20% van de vrouwen die werk en mantelzorg combineren ervaren vaak of altijd lichamelijk klachten.
  • 14% van de mannen die werk en mantelzorg combineren ervaren vaak of altijd lichamelijk klachten.
  • 18% van de vrouwen die werk en mantelzorg combineren ervaren vaak of altijd stress.
  • 16% van de mannen die werk en mantelzorg combineren ervaren vaak of altijd stress.

 

Mantelzorg niet altijd bespreekbaar op de werkvloer

Hoe belangrijk de rol van de leidinggevende is, wordt zowel door werkgevers als werknemers te wenig erkend. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de Benchmark 2018 van Werk&Mantelzorg dat het aantal mantelzorgers binnen de organisatie door 32% van de leidinggevenden wordt onderschat. Het aantal mantelzorgers is twee keer zo groot als zij denken! Tegelijkertijd bespreken nog veel mantelzorgers hun zorgtaken niet op de werkvloer. Dit geldt voor 1 op de 3 vrouwen en bijna 1 op de 2 mannen die werk en mantelzorg combineren.

 

     

 

Factsheet Vrouwen, mannen & mantelzorg

Werk&Mantelzorg en WOMEN Inc. hebben belangrijke cijfers over de combinatie van werk en mantelzorg, quotes en tips voor werkgevers en voor werknemers verzameld in een factsheet:

 

Download hier de Factsheet

 

 

Factsheet werk en mantelzorg WOMEN Inc. WerkenMantelzorg

 

Factsheet werk en mantelzorg WOMEN Inc. WerkenMantelzorg

 

Maak werk van mantelzorg!

Het is belangrijk dat er meer erkenning en waardering komt voor onbetaalde arbeid. Met de komst van de participatiesamenleving komt er meer zorg bij burgers terecht. Een goede balans tussen werk en mantelzorg voorkomt uitval en zorgt voor productieve, vitale en betrokken werknemers. Een voorwaarde daarvoor is dat mantelzorg ook op de werkvloer bespreekbaar wordt, zowel voor vrouwen als voor mannen.