De 4 fases van een migraine-aanval

De 4 fasen van een migraine-aanval

De vier fasen van een migraineaanval
Een migraineaanval kan zich kenmerken door vier verschillende fasen: de waarschuwingsfase, de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. Niet iedereen ervaart alle fasen bij een aanval en ook de intensiteit van een aanval kan per persoon verschillen.

Waarschuwingsfase:
Bij sommige mensen kondigt een migraineaanval zich vooraf - enkele uren tot een paar dagen van tevoren - aan. De waarschuwingssignalen kunnen per persoon verschillend zijn, maar in het algemeen hebben mensen last van stemmingswisselingen, zijn ze actiever of slomer dan gewoonlijk, zien ze bleek, gapen ze veel of hebben ze zin in bepaalde voedingsmiddelen.

Aurafase:
Een derde van de mensen met migraine, heeft (soms) last van migraine met aura. Een aura kan zich uiten door het zien van schitteringen, lichtflitsen of golvende en wazige beelden. Daarnaast kunnen mensen tintelingen in handen en vingers voelen en last hebben van krachtsverlies in het gezicht of lichaam. Spreken kost dan bijvoorbeeld moeite. Een aura duurt gemiddeld een paar minuten tot een uur.

Hoofdpijnfase:
In deze fase hebben mensen last van bonzende of kloppende hoofdpijn (meestal aan één kant van het hoofd), die vaak gepaard gaat met misselijkheid en overgeven, overgevoeligheid voor licht, geluid en geur. De fase duurt gemiddeld 4 tot 72 uur.

Herstelfase:
In deze fase neemt de hoofdpijn af en lukt het mensen om te rusten of te slapen. Na een migraineaanval zijn mensen vaak nog vermoeid en prikkelbaar. Het duurt meestal een paar dagen voordat iemand volledig hersteld is van een aanval.

Meer weten? 
Lees meer over de kenmerken op Allesoverhoofdpijn.nl

Feiten & Fabels Man/vrouw-verschillen bij migraine