Voor artsen

Voor artsen

In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen migraine. Lang niet alle migrainepatiënten zijn bekend bij hun huisarts: de schattingen lopen uiteen van 265.000 tot ruim 600.000 mensen die hun huisarts wel eens bezoeken vanwege migraine.

Er is dus een grote groep mensen met migraine - of hoofdpijn - die geen arts bezoekt voor hun klachten. Terwijl zij baat kunnen hebben bij het advies van hun huisarts. Waarom deze groep mensen geen hulp zoekt, is onbekend.

Soms zijn mensen met migraine geholpen met pijnmedicatie die vrij verkrijgbaar is (zoals paracetamol of ibuprofen) of leggen zij zich wellicht neer bij hun klachten. Wel wijzen sommige onderzoeken uit dat 70 procent van de migrainepatiënten niet tevreden is over hun huidige behandeling van migraine.

Als het gaat om de diagnose en behandeling van migrainepatiënten, is er dus nog een grote verbeterstap mogelijk.


Gesprekskaart
Mensen die (denken dat ze) migraine hebben, komen vaak bij de (huis)arts terecht voor een diagnose. Ter voorbereiding op dit gesprek hebben wij een gesprekskaart ontwikkeld, die ondersteuning biedt en de patiënt alvast laat nadenken over vragen met betrekking tot de intensiteit en frequentie van de migraineklachten (klik op de afbeelding om de gesprekskaart te downloaden). 

Meer weten? Bekijk ook de wegwijzer van Hoofdpijnnet
 

E-learning
De Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra heeft een e-learning voor zorgprofessionals ontwikkeld. Wil je meer weten over migraine of je kennis bijspijkeren met de laatste informatie over het diagnosticeren en behandelen van migraine? Ga dan naar de e-learning!

» Ik wil meer leren over migraine