"Mensen hebben over het algemeen geen idee wat intersekse is"

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast

 

In de spreekkamer is niet altijd voldoende begrip voor en kennis over intersekse. Intersekse personen lopen in hun leven vaak tegen vooroordelen aan en ontvangen niet altijd passende zorg, er is vaak zelfs sprake van overmedicalisering. Terwijl openheid, acceptatie en vragen naar welke zorg intersekse personen wel of niet willen ontvangen, voor een betere kwaliteit van leven kan zorgen. Ook Annelies (35) ervoer dit. Als Annelies op haar 17e bij de huisarts komt vanwege een uitblijvende cyclus, komt ze terecht in een stroom van onnodige behandelingen, die ze – achteraf gezien – nooit had willen ondergaan.

Tientallen vormen van intersekse

Intersekse verwijst naar de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet past binnen de normatieve definities van man en vrouw. In Nederland wonen 85.000 mensen (1 op de 200) die zijn geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Geslachtskenmerken zijn lichaamskenmerken die als ‘typisch’ mannelijk (penis en balzak) of vrouwelijk (schaamlippen en clitoris) worden beschouwd.

Bij intersekse bepalen chromosomen niet je geslacht. Er worden meisjes geboren met XY-chromosomen en jongens met XX-chromosomen. Maar ook worden meisjes geboren met alleen een X-chromosoom, en jongens met twee of meer X-chromosomen plus een Y-chromosoom. Iemands geslacht wordt dus door veel meer factoren bepaald dan alleen de geslachtschromosomen.

Er bestaan tientallen vormen van intersekse. Bij sommige mensen wordt een aangeboren variatie in geslachtskenmerken al bij de geboorte ontdekt, bij sommige mensen op latere leeftijd, en bij sommige mensen nooit, omdat artsen het niet herkennen.

Intersekse is geen identiteit die gekozen kan worden en is iets anders dan genderidentiteit: de meeste intersekse mensen identificeren zichzelf als man of vrouw. Een relatief grote groep identificeert als non-binair.

DSD

DSD staat voor Disorders/Differences of Sex Development en is de naam die artsen gebruiken voor de gezondheidsproblemen die gepaard kunnen gaan met intersekse. Omgekeerd kun je zeggen dat intersekse de naam is voor de sociale aspecten die gepaard gaan met DSD. Intersekse en DSD zijn dus niet hetzelfde. In deze uitgebreide publicatie wordt het belang van dit verschil nader uitgelegd.

Nog steeds ondergaan Nederlandse intersekse kinderen onnodige, zonder problemen tot later uitstelbare medische behandelingen zonder dat ze daar zelf toestemming voor hebben gegeven. De VN, de Raad van Europa en het Europees Parlement vinden dat een schending van de (mensen)rechten van het kind. Lees hier meer over het standpunt van NNID over non-consuele niet-noodzakelijke medische behandelingen.

Door schaamtegevoelens en stigmatisering kiezen de meeste intersekse mensen voor geheimhouding. Zij vertellen het aan (bijna) niemand, waardoor ze niet zichtbaar zijn in de maatschappij. In dit artikel lees je meer over waarom intersekse mensen vaak niet zichtbaar zijn en wordt ingegaan op de vraag wat een coming-out nu nog in de weg staat.

Verder lezen? Kijk voor meer informatie op seksediversiteit.nlNNID.nl of bekijk dit overzicht van andere belangrijke organisaties.

 

Ga terug naar de Homepage

Meer weten over intersekse

Documentaire

'Vrouwen met AOS'

Het doel van deze minidocumentaire is in eerste instantie het informeren van ouders van mensen met een intersekseconditie over het belang van de vereniging. Inge, Juliette, Nienke en Mahtab vertellen hoe belangrijk lotgenotencontact voor hen geweest is, over het belang van open kunnen zijn en over relaties.

Documentaire

'Beste reizigers'

We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes geplaatst en bekijken de wereld door een bril die alles in tweeën splitst: wie geen man is, is vrouw, en andersom. In deze documentaire van VPRO Tegenlicht wordt de toekomst van geslacht en gender verkent, met mensen die niet in een hokje passen of er niet in willen worden geduwd.

Verhalenbundel

'Tot mijn kind zelf kan kiezen'

In de verhalen uit deze bundel lees je hoe ouders met een kind met intersekse lastige beslissingen maken en waar ze tegenaan lopen op school, bij de geslachtsregistratie, in de gespecialiseerde en algemene zorg en in de openheid naar de omgeving.

Luister ook naar het verhaal van Nina

Nina deed alles tegelijk, maar maakte bijna niets af. Na jaren ploeteren op school, een burn-out en nog wat uren bij de dokter vertelt ze haar hele verhaal – een verhaal van vallen, opstaan, doorgaan, weer vallen, en uiteindelijk een verklaring vinden voor de hobbels in de weg in een ‘drukke jongetjes’ diagnose.

 

Klik hier om te luisteren