"Ik was altijd weer die homo"

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast 

 

Dirk was depressief, maar werd door de dokter naar huis gestuurd met het advies om maar eens wat vroeger naar bed te gaan. Zijn verhaal laat zien dat aannames (vrouwen zijn vaker depressief dan mannen) en onwetendheid (homoseksuelen blijken vaker depressief dan hetero’s) ervoor kunnen zorgen dat een diagnose lang uitblijft.

Depressies bij mannen vaker gemist

Meer dan de helft van de lesbische, biseksuele en homoseksuele scholieren heeft gedragsproblemen. De kans op psychische klachten is voor deze groep ook groot: ze doen ruim vier keer vaker dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten een suïcidepoging. Oorzaken hiervan zijn o.a. dat ze minder kunnen rekenen op steun vanuit het gezin en vaker gepest worden. Daarnaast lopen mannen een verhoogd risico dat hun psychische klachten of depressiviteit niet wordt herkend. Omdat zij depressieve gevoelens eerder negeren, later hulp zoeken en zich anders uiten dan vrouwen wordt de diagnose depressie vaak gemist. In dat opzicht lopen homo- en biseksuele mannen een dubbel risico.

Kan jij jezelf zijn bij de dokter?

Wij waren op de Utrecht Canal Pride 2019, waar gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn. We vroegen bezoekers en deelnemers of zij zichzelf kunnen zijn bij de dokter.

 

Ga terug naar de Homepage

 

Luister ook naar het verhaal van Emma

Emma is een trans vrouw. Heel lang weet ze niet wat er met haar aan de hand is, dat er een naam voor is en een diagnose. Pas op haar 42ste besluit ze in transitie te gaan. Ze vertelt over haar transitie, die begint bij de huisarts en eindigt in een Thais ziekenhuis.

 

Klik hier om te luisteren