"De geslachtsoperatie was nooit het einddoel"

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast

 

Emma is een trans vrouw. Heel lang weet ze niet wat er met haar aan de hand is, dat er een naam voor is en een diagnose. Pas op haar 42ste besluit ze in transitie te gaan. Ze vertelt over haar transitie, die begint bij de huisarts en eindigt in een Thais ziekenhuis. Luister hierboven naar haar verhaal.

36% van de trans personen krijgt geen zorg op maat

De zorgwensen van transgender personen kunnen erg uiteenlopen. Niet alle transgender personen willen bijvoorbeeld in transitie door middel van hormonen en/of operaties. In de spreekkamer is openheid en de juiste ondersteuning daarom belangrijk. Dit is helaas nog niet altijd het geval: 36% van de transgender personen geeft aan dat zij niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Een kwart zegt zich onbegrepen te voelen bij de huisarts.

Kan jij jezelf zijn bij de dokter?

Wij waren op de Utrecht Canal Pride 2019, waar gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn. We vroegen bezoekers en deelnemers of zij zichzelf kunnen zijn bij de dokter.

 

Ga terug naar de Homepage

Meer verhalen over zorg voor trans personen

Column

Do's en don't voor zorgverleners

"Ik heb het nu lang genoeg uitgesteld, al die jaren nadenken. Maar vandaag heb ik een afspraak bij de huisarts. Geen idee hoe die zal reageren en ik vind het doodeng. Maar ik ga ervoor. Het liefst zo snel mogelijk."

Interview

Komt een dokter bij de dokter

"Ik ben van een aantal trans personen huisarts geweest. Mijn eigen identiteit stopte ik destijds weg: ik had een gezin en een goede baan. Ik was dus nog niet met mezelf bezig, maar vooral nieuwsgierig naar hun verhalen."

Interview

"Mijn arts oordeelde niet en luisterde gewoon naar mijn verhaal"

"Iris is een trans vrouw van 32 jaar oud. Ze woont in de randstad en is cameravrouw. Al op jonge leeftijd heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt, maar ze weet niet goed wat er aan de hand is. Het is begin jaren ’90, en er is niet veel kennis beschikbaar over genderdysforie en trans personen."

Luister ook naar het verhaal van Miranda

Op een dag begint Miranda te bloeden uit haar navel. Na een jarenlange zoektocht langs verschillende specialisten krijgt ze, net als ruim 400.000 andere Nederlandse vrouwen, de diagnose endometriose. Ze vertelt hoe onwetendheid zorgde dat ze zo lang moest wachten op een diagnose en welke gevolgen dit heeft voor haar leven.

 

Klik hier om te luisteren