Delen

Wat is bias?

Bias is meestal impliciet maar wel zichtbaar en hoorbaar. Het wordt hoorbaar en zichtbaar door markeren (het geven van labels) en weglaten (de norm ontbreekt). Dit gebeurt met name in taal. Dat is te zien in de verschillende manieren waarop stereotypering onbewust door ons taalgebruik sijpelt en hoe we dit kunnen bijsturen. Denk bijvoorbeeld aan woorden als ‘brandweerman’ in plaats van ‘brandweerkracht’, het woord ‘papadag’ terwijl ‘mamadag’ niet bestaat, of de toevoeging van het woord ‘vrouwelijke’ in ‘vrouwelijke hoogleraar’ die nodig lijkt omdat het woord ‘hoogleraar’ ons impliciet en automatisch aan een man doet denken. Taalgebruik en beelden kunnen dus onbewust verschil benadrukken, afstand creëren en zo ongelijkheid in stand houden.

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun eigen blinde vlekken (bias). Door de ongemakkelijke gesprekken met elkaar aan te gaan over onbewuste vooroordelen en blinde vlekken, krijgen ze inzicht in hun eigen uitsluitingsmechanismen. Onze masterclasses van Loket Inc. helpen hierbij!

Hoe zit het eigenlijk met jouw vooroordelen? Weet jij het antwoord op het raadsel dat we voor onze campagne Beperkt Zicht ontwikkelden?