Delen

Ouders Rebecca en Rolf over het kinderopvangstelsel

Rebecca Pol (34) en Rolf Slotboom (47) hebben twee zoontjes van 3 en 1 jaar oud.

Hoe belangrijk is kinderopvang in jullie gezinsleven?

Rebecca: Heel belangrijk, ik zou het echt elke ouder gunnen er gebruik van te kunnen maken, omdat het voor iedere moeder of vader of elke ouder in welke samenstelling dan ook, essentieel is om te ademen. Om tijd voor jezelf te hebben, om je dromen waar te maken, om je persoonlijk te ontwikkelen.

Rolf: Daarnaast speelt kinderopvang een belangrijke rol in de ontwikkeling van mijn kinderen. Ik zie dat mijn zoons er op een hele plezierige manier dingen leren. En dat dit ook thuis doorwerkt in hoe snel ze dingen doorhebben en oppikken.

Waar zitten voor jullie de knelpunten in het kinderopvang systeem?

Rolf: Allereerst in de kosten. Natuurlijk wordt een belangrijk deel gesubsidieerd via de kinderopvangtoeslag, maar alsnog is het voor ouders best veel geld. Nu zitten wij in een niet zo hele slechte financiële situatie, maar alsnog als je drie dagen opvang afneemt in de week, en dat is echt niet uitzonderlijk, dan moet je een fors bedrag van tevoren betalen. Bij ons gaat het om maandelijks 2400 euro. Ik ken niet veel ouders die dit geld iedere maand kunnen voorschieten.

Rebecca: De financiële druk kan hoog oplopen. Ik denk dat meer ouders van een jong gezin dit herkennen. Je wilt niet weten hoe vaak ik op het punt heb gestaan om te zeggen: Laat maar’’.

Rolf: Het is best raar, we willen met z’n allen dat mannen en vrouwen allebei hun carrière kunnen voortzetten nadat er kinderen komen en je niet bij voorbaat in een traditioneel rolpatroon vervalt. Maar de rekeningen van de kinderopvang zijn zo hoog, dat zelfs wij als ambitieuze ouders tegen elkaar uitspreken: ”Potverdorie dit is wel heel pittig”. Dan is toch gauw de neiging om naar elkaar te kijken van ”Nou.. zal de man dan maar wat extra gaan werken en vrouw meer thuis blijven?” Terwijl we dit vanuit ons hart niet willen, en ook niet naar hebben gehandeld, de druk is er wel.

Waar ligt volgens jullie de sleutel tot de oplossing?

Rolf: Het kinderopvang stelsel is toe aan hervorming. Minder duur, minder omslachtig en voor alle kinderen en ouders toegankelijk. De stress die je hebt als ouder van een jong gezin is ongekend. De druk ligt aan alle kanten heel hoog. Gedoe en stress vanwege kinderopvang kan je er dan gewoon niet bij hebben.

Rebecca: Een verandering in het kinderopvang systeem is absoluut nodig.
Het systeem moet daarvoor beter worden opgetuigd dan het op dit moment gebeurd. Het zou ervoor moeten zorgen dat jonge gezinnen op een plezierige wijze de eerste jaren doorkomen en minder gedwongen worden om dingen te doen die zij eigenlijk niet willen. Ja, ik zou het alle jonge gezinnen gunnen in rust hun gezin op te bouwen.