Delen

Ouders Bracha en Michel over het kinderopvangstelsel

Bracha de Jong (37) en Michel Andrade (34) uit Rotterdam zijn ouders van Jaya (8) en Bibi (2).

Wat waren jullie eerste ervaringen met het regelen van kinderopvang?

Bracha: “Wij werkten allebei in de horeca en hadden geen 9 tot 5-banen, dat bleek met het regelen van kinderopvang echt een ramp. Michel was daarnaast ook een carrière als kickbokser gestart. Hij had officieel niet veel werk maar moest wel vijf dagen per week trainen. Maar alleen de uren die hij officieel in de horeca werkte, telde mee voor de kinderopvangtoeslag. Al met al een heel gedoe om allemaal uit te vogelen.”

Hoe zou je de kinderopvang willen zien?

Bracha: “Kinderopvang zou net zo gewoon als de basisschool moeten zijn. Nu zitten er allemaal haken en ogen en voorwaarden aan. Het is zo raar dat het hierdoor de eerste vier jaar allemaal moeilijk in te passen is en als kinderen dan 4 jaar zijn en 5 dagen naar school kunnen het opeens allemaal gewoon toegankelijk en makkelijk is.”

Michel: “Ja, en wat mij ook verbaast is dat kinderopvang zo inflexibel is. Dat je eigenlijk heel weinig speling hebt met de ene dag wel, de andere dag niet. En de kosten natuurlijk, het kost een vermogen om je kind naar het kinderdagverblijf te brengen.”

Heeft kinderopvangtoeslag jullie geholpen?

Bracha: “Jazeker, als we dat helemaal niet zouden ontvangen, dan zou ik mijn kind al helemaal niet kunnen brengen en zou ik in de problemen raken. Maar het kinderopvang stelsel blijft een ingewikkeld en star systeem, zeker voor flexibel werkende ouders zoals wij. Als ik een extra klus aangeboden krijg over een maand dan denk ik: ‘Oh kan dat wel en moet ik mijn inkomen dan weer hoger in gaan schatten of moet ik me dan gelijk weer…’Gedoe!”

Wat vinden jullie van de stelling: kinderopvang is onbetaalbaar als je werkloos raakt?

Michel: “Ja, als je werkloos raakt en niet gauw een nieuwe baan vindt, dan zit je eigenlijk gewoon verplicht thuis met je kind want je hebt na drie maanden geen recht op kinderopvangtoeslag. En zonder die toeslag is het niet te betalen.”

Bracha: “Wat misschien klinkt als: ‘Niet zo zeuren je zit toch thuis, je hebt zelf voor een kind gekozen.’ Maar zo het werkt niet. Het is niet leuk om 7 dagen per week met je kind aan huis gekluisterd te zitten zonder mogelijkheden, dat is gewoon niet leuk. ”

Michel: “En voor het kind zelf en zijn of haar ontwikkeling is het natuurlijk ook fijn om een paar dagen in de week naar de opvang te gaan.”

Bracha: “Kinderopvang is onwijs goed en leuk! Die van ons kwamen altijd blij thuis! Ja, eigenlijk zou kinderopvang voor alle kinderen toegankelijk moeten zijn en voor ouders makkelijk te regelen.”