Delen

15 jaar WOMEN Inc.

In 2003 verklaarde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aart Jan de Geus, de emancipatie van vrouwen voltooid. Hij vond het niet nodig dat het kabinet er geld voor zou vrijmaken. Als reactie hierop is WOMEN Inc. opgericht en al vijftien jaar zetten we ons in voor een samenleving waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een meisje of jongetje bent, een vrouw of man. (Of beter gezegd: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender en sekse).

Jubileumfestival

In september vierden we ons 15 jarig bestaan met een online Jubileumfestival. Een week lang organiseerden we diverse programma’s: een talkshow over gender in de GGZ, verschillende Q&A’s via social media, 15 uur lang aanTafel gesprekken door heel Nederland én het Caribisch gebied en ga nog maar even door. Hieronder kun je de hoogtepunten terug kijken!

Gedeelde verhalen: 4 generaties activisme

Het feminisme in Nederland is in de loop van de jaren ontwikkeld, gegroeid en nog altijd even relevant. Vier generaties activisten delen hun ervaring. Waar zetten ze zich voor in en hoe willen ze verandering teweeg brengen?

Bekijk de talkshow

Q&A over Body Positivity

Body Positivity hoor je misschien steeds vaker om je heen… Er wordt ook wel gesproken over de Body Positivity Movement. Maar wat is dat? En wat wil deze movement eigenlijk bereiken?

Bekijk de Q&A

Q&A Mannen en Feminisme

“Maar werken er dan mannen bij WOMEN Inc.?!” Het is een vraag die onze redacteur Sander vaak krijgt. Kun je als man wel feminist zijn? Wat is de rol van mannen in het behalen van gendergelijkheid en op welke manier is feminisme goed voor mannen?

Kijk terug

Koffietijd

Luister naar onze directeur-bestuurder Jannet Vaessen in een uitzending van Koffietijd, waarin zij vertelt over het belang van WOMEN Inc., onze behaalde successen en wat ze verwacht voor de toekomst!

Bekijk de uitzending

Q&A 15 jaar WOMEN Inc. en nu?

Na 15 jaar WOMEN Inc. kunnen we terugblikken op geweldige doorbraken en mijlpalen. Maar hier stopt het natuurlijk niet. We gaan door met onze missie ‘Gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse’, totdat het niet meer nodig is!

Bekijk de Q&A

Podcast WOMEN Inc.

Is de emancipatie in Nederland voltooid? De verhalen en persoonlijke ervaringen van de mensen die aan het woord komen in de WOMEN Inc. podcast bewijzen van niet.

Beluister de podcast

Genderverschillen op de sofa

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mensen in de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van sekse en gender? En hoe kunnen we hier rekening mee houden? Bekijk de uitzending nu terug.

Bekijk de uitzending

Successen

We zetten ons in voor zes thema’s: werk, gezondheid, geld, onderwijs, media en overheid. De afgelopen vijftien jaar hebben we verschillende doorbraken gecreëerd, lanceerden we meerdere campagnes, organiseerden we talloze evenementen en voerden onze politieke lobby verder op. Maar we zijn er nog niet. Als belangenorganisatie versnelt WOMEN Inc. de emancipatie en we gaan door tot het niet meer nodig is.

12 miljoen voor onderzoek gezondheid van vrouwen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt in 2016 twaalf miljoen euro uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dit maakt zij bekend op een groot evenement over genderspecifieke gezondheidszorg van WOMEN Inc. Deze investering is een enorme impuls voor kwaliteitszorg voor vrouwen en een belangrijke stap naar gezondheidszorg op maat voor iedereen. Onwetendheid over het vrouwenlichaam bedreigt vrouwenlevens en wij zijn trots dat we minister Schippers met de Alliantie Gender & Gezondheid hebben kunnen overtuigen dat dit niet langer acceptabel is.

Bekijk onze campagne over gezondheidszorg op maat

Uitbreiding betaald partnerverlof

Na jarenlange lobby van WOMEN Inc. en andere organisaties hebben alle partners van vrouwen die net bevallen zijn per 1 juli 2020 recht op in totaal 6 weken betaald verlof. Dit is een grote doorbraak want tot voor kort stonden we met 2 dagen betaald partnerverlof onderaan alle internationale ranglijsten. Het korte verlof had bovendien grote invloed op de ongelijke verdeling van werk en zorg tussen vrouwen en mannen.

LEES ER ALLES OVER IN ONS MAGAZINE ZO WERKT HET!

Oprichting Coalitie Beeldvorming in de Media

In 2017 slaan RTL, NPO en VICE onder aanvoering van WOMEN Inc. de handen ineen om in de Coalitie ‘Beeldvorming in de Media’ stereotypering in de media aan te pakken en bewustzijn over vooroordelen te bevorderen. Hierbij gaat het om (on)bewuste vooroordelen over vrouwen en mannen, maar ook over leeftijd, etniciteit en sociaal-economische status. Een coalitie als deze is uniek omdat sleutelfiguren uit de media nu concrete toezeggingen doen om intersectioneel veranderingen aan te brengen in redactie en content. In de loop van tijd sluiten er zich nog een negen mediaorganisaties aan bij de Coalitie: VEA, IncludeNow, EndemolShine, Coca-Cola, World Press Photo, Unfold, Viacom, YouTube Nederland en Universal Media.

LEES WAT WE NOG MEER DOEN MET HET THEMA MEDIA

We maken een punt van gendergelijkheid in Den Haag

Wet- en regelgeving kan grote impact hebben op het verkleinen of juist vergroten van ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Met de verkiezingen van 2021 in het verschiet overhandigen we daarom op 3 maart 2020 ons 6-puntenplan Stem Gendergelijkheid aan politieke partijen in Den Haag. We roepen hen op de zes punten op te nemen in hun partijprogramma’s. Het puntenplan is inmiddels meer dan 13.000 keer ondertekend!

BEKIJK EN ONDERTEKEN ONS 6-PUNTENPLAN

Geschiedenis

Jannet Vaessen over 15 jaar WOMEN Inc.

Jannet Vaessen, directeur-bestuurder en oprichter van WOMEN Inc. vertelt over het 15-jarig jubileum van de belangenorganisatie die als missie heeft dat het voor je kansen niet uitmaakt of je een jongen of meisje bent. Mooie doorbraken zijn gerealiseerd en tegelijkertijd is er nog veel te doen. WOMEN Inc. gaat door tot iedereen gelijke kansen heeft!

Bekijk de video

NCR: "Wij stonden veel meer op de barricaden"

WOMEN Inc. bestaat vijftien jaar. Nog altijd is er genoeg om voor te strijden als het gaat om gelijke rechten tussen groepen. In gesprek met Jannet Vaessen, Nel Willekens en Zaïre Krieger.

Lees het interview

Parool: ‘Het is tijd voor een minister van inclusiviteit’

Geen loonkloof, goed ouderschapsverlof voor partners: Women Inc. wil gelijke kansen voor iedereen. In het jubileumjaar valt er nog genoeg te behalen voor de toekomst. In gesprek met Jannet Vaessen.

Lees het interview

Doneer

Wil jij bij bijdragen aan het versnellen van gelijke kansen voor vrouwen en mannen in Nederland? Met jouw steun kunnen wij onze missie realiseren.

Doneer