Zo werkt het bij de HEMA

Interview Bianca Busser

Zo werkt het bij Hema

Bianca Busser is Compensation & Benefits Manager bij HEMA. Ze streeft ernaar om het leven van werknemers in het bedrijf beter en leuker te maken, zowel op als buiten de werkvloer. Daarom introduceerde de HEMA op 1 augustus 2020 ‘bijzonder geboorteverlof’ voor ouders waar wettelijk gezien weinig voor geregeld is op dit gebied, zoals regenbooggezinnen.

Hoe zou je het werkgeverschap binnen HEMA omschrijven?

“We zeggen altijd dat het onze wens is om het leven (en het werk) van onze klant en medewerkers beter, leuker en makkelijker te maken. Dat vertaalt zich in een persoonlijke aanpak, die je terugziet op veel verschillende thema’s: flexibiliteit op werk, de werk-privé balans, marktconforme arbeidsvoorwaarden, maar vooral het gesprek met elkaar en het luisteren naar elkaar.”

Jullie bieden bij HEMA ‘bijzonder geboorteverlof’. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Ouderschap is een belangrijk onderdeel in het leven van veel mensen. Waar mogelijk willen we daar ruimte voor bieden, zodat mensen hun werkende leven kunnen combineren met hun ouderschap. Dat doen we door middel van de regelingen vanuit de overheid, maar die schieten soms tekort. Alleen juridische ouders hebben bijvoorbeeld recht op verlofregelingen, maar dat kunnen er altijd maar twee zijn. Een daarvan is altijd de bevallende moeder. Wanneer je bijvoorbeeld een kind krijgt met hulp van een draagmoeder, valt er altijd één buiten de boot. Terwijl iedereen het recht zou moeten hebben om te hechten aan je kindje en te wennen aan de nieuwe situatie. Daarom bieden wij mensen die vanuit de overheid minder of geen recht hebben op verlof dan wanneer de bevallende moeder deel van het gezin zou zijn bijzonder geboorteverlof aan, waardoor ze als gezin op precies evenveel weken verlof recht hebben als hun collega’s. ”

Wie heeft recht op dit verlof?

“Iedere ouder die een gezin vormt zonder de bevallende moeder waardoor het verlof juridisch gezien korter is dan het verlof van mensen die wel op de ‘reguliere’ manier een kind krijgen. Er zijn veel gezinsvormen te bedenken waarbij een bevallende moeder uiteindelijk geen deel uitmaakt van het gezin of waarbij er meer dan twee ouders zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die zelf niet in staat zijn op de biologische manier een kind te krijgen, meeroudergezinnen of twee mannen die samen een kind krijgen met hulp van een draagmoeder.”

Wat is voor jullie de reden geweest om dit in te voeren?

“Iedereen heeft recht op verlof wanneer ze een kind krijgen, het is heel gek dat dat nu nog niet zo is. We vinden het heel belangrijk dat mensen die ouder worden de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie en een stabiele thuissituatie kunnen creëren, waar vandaan ze weer aan het werk kunnen. Daar zou de gezinsvorm geen invloed op moeten hebben. Dat zijn we ons gaan realiseren: dat het heel gek is dat sommige mensen hier wel recht op hebben en sommige mensen niet. Het was goed om die ongelijkheid te benoemen. Daarnaast heeft een kind krijgen gewoon een enorme impact. Als je daar als werkgever geen rekening mee houdt, is het risico op verzuim heel groot.”

Wat was nodig voor de invoering van het speciale geboorteverlof?

“Eigenlijk verliep dat proces heel soepel. In de aanloop er naartoe was iedereen gelijkgestemd. Het gevoel van ‘we gaan dit doen’ overheerste. Het was binnen no-time geregeld. Dat zegt denk ik ook iets over onze cultuur. Natuurlijk moest het langs onze directie en ondernemingsraad, maar zij kwamen na twee weken al met een akkoord. Ook de uitvoering is eenvoudiger dan het lijkt, je kan de mogelijkheid gebruiken die bijzonder verlof biedt om dit verlof technisch te regelen.”

Jullie voerden dit verlof in op 1 augustus 2020. Wat waren de reacties?

“De reacties waren heel positief. Het was verbazingwekkend hoeveel bedrijven mij benaderden om mee te denken. Zij gaven allemaal aan dat zij het ook graag wilden. Intern waren mensen heel enthousiast en zelfs een beetje trots. Mensen binnen onze organisatie zijn zich gaan realiseren dat het gek is dat deze ongelijkheid er nog is. Daarnaast was er veel aandacht voor in de media en kregen we hele enthousiaste reacties van vakbonden.”

Wat zou je ander werkgevers willen meegeven?

“Met deze regeling hebben wij binnen HEMA de gelijkwaardigheid gecreëerd die er vanuit de overheid nog niet is. Hoe meer bedrijven dit gaan doen, hoe meer impact we kunnen maken op de overheid. Wanneer werkgevers zich druk maken over de kosten, wil ik ze op het hart drukken dat je juist kosten vermijdt. Ik vind het echt een win-win situatie. Je wordt als werkgever interessanter, je behoudt mensen en het belangrijkst: je maakt een belangrijk statement over het belang van gelijkwaardigheid binnen je organisatie.”

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud