De gezondheidszorg is gebaseerd
op het mannenlichaam

Behandel
me als
een dame

m/v verschillen bij migraine

m/v verschillen bij migraine

Er bestaan grote verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen leven in slechtere gezondheid dan mannen. En toch is de gezondheidszorg grotendeels gebaseerd op het mannelijk lichaam: in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling. Om de kansen van vrouwen op het gebied van gezondheid te vergroten, streeft WOMEN Inc. naar een gendersensitieve gezondheidszorg.

Hieronder vind je de belangrijkste feiten over vrouwen en migraine:

 1. Migraine staat bij vrouwen op de tweede plaats van meest belastende ziektes wereldwijd. (bron: Wereld Gezondheidsorganisatie)
 2. Zoals het Migrainefonds zegt: Je gaat er niet dood aan, maar je bent er wel kapot van.
 3. Migraine komt bijna drie keer zo vaak bij vrouwen voor. 
 4. Bij 60% van de patiënten met migraine hebben medicijnen niet het gewenste effect. (Bron: Kennisagenda Gender & Gezondheid, p. 70)
 5. Het is duidelijk dat vrouwelijke geslachtshormonen een rol spelen bij migraine, maar er is nog heel weinig bekend over welke rol precies en hoe dit van invloed is op de behandeling.
 6. Migraine is een groter risicofactor voor hart- en vaatziekten bij vrouwen dan bijvoorbeeld diabetes, obesitas en roken. 

 

"Menstruele migraine is een enorme ziektelast voor veel vrouwen, als je alle aanvallen bij elkaar optelt zijn patiënten in totaal wel zo'n 3-4 jaar van hun leven kwijt door menstruatie gerelateerde migraine." Dr. Antoinette Maassen - van den Brink, Universitair Hoofddocent, Erasmus MC

 

Meer weten?

Over andere m/v-verschillen in gezondheid:

 • In de Kennisagenda Gender en Gezondheid is alle bestaande kennis over m/v-verschillen in gezondheid gebundeld en staat beschreven welke kennis nog ontbreekt.
 • ZonMw gaat een Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid starten. In hun programmeerstudie lees je welke kennisvragen ze daarmee gaan beantwoorden.


Over m/v-verschillen bij specifieke aandoeningen:

Over migraine bij vrouwen:

 • Het Migrainefonds financiert onderzoek naar migraine bij vrouwen. Lees meer over hun aanpak en de specialisten waar ze mee werken op hun website.
 • De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten verbetert de kwaliteit van leven van mensen met migraine en andere vormen van ernstige hoofdpijn. Zij hebben een Hoofdpijnlijn die je kan bellen met specifieke vragen over jouw situatie.
 • Hottie (42), moeder van drie kinderen, schrijft een blog over migraine. Lees hier over haar ervaringen met migraine.