De gezondheidszorg is gebaseerd
op het mannenlichaam

Behandel
me als
een dame

m/v verschillen bij geneesmiddelen

m/v verschillen bij geneesmiddelen

Er bestaan grote verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen leven in slechtere gezondheid dan mannen. En toch is de gezondheidszorg grotendeels gebaseerd op het mannelijk lichaam: in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling. Om de kansen van vrouwen op het gebied van gezondheid te vergroten, streeft WOMEN Inc. naar een gendersensitieve gezondheidszorg

 

De belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen bij geneesmiddelen zijn:

 1. Gezondheidsonderzoek maakt in veel gevallen uitsluitend gebruik van mannelijke proefpersonen en proefdieren.
 2. Doordat mannen de norm zijn in medisch onderzoek zorgt dit bij vrouwen voor late of verkeerde diagnose, hogere ziektelast, verkeerde behandeling, onnodige ziekte, oplopende zorgkosten en - in het uiterste geval - vermijdbare sterfte als gevolg. (Bron: Kennisagenda Gender & Gezondheid, p. 11)
 3. Vrouwen hebben 50-70% meer kans op bijwerkingen van medicijnen.
 4. Vrouwen belanden 33% vaker in het ziekenhuis door bijwerkingen van medicijnen.
 5. Aspirine werkt niet preventief tegen hart- en vaatziekten bij gezonde vrouwen.
 6. Toch wordt dit nog steeds voorgeschreven aan vrouwen ter preventie van hart- en vaatziekten. Bewezen kennis over man-/vrouwverschillen is nog niet genoeg doorgedrongen tot de praktijk. (Bron: Kennisagenda Gender & Gezondheid, p. 56)

 

Meer weten?

Over andere m/v verschillen in gezondheid:

 • In de Kennisagenda Gender en Gezondheid is alle bestaande kennis over m/v verschillen in gezondheid gebundeld en staat beschreven welke kennis nog ontbreekt.
 • ZonMw gaat een Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid starten. In hun programmeerstudie lees je welke kennisvragen ze daarmee gaan beantwoorden.

Over m/v verschillen bij specifieke aandoeningen:

Over geneesmiddelengebruik:

 • Bijwerkingencentrum Lareb signaleert risico's van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk en verspreid hier kennis over. Ervaar jij onverwachte bijwerkingen, vergeet het dan niet te melden bij Lareb.
 • In 2015 heeft WOMEN Inc. een talkshow over geneesmiddelengebruik georganiseerd om de verschillen tussen mannen en vrouwen aan te kaarten. Lees het verslag terug voor meer informatie over m/v verschillen bij geneesmiddelengebruik
 • Hoe effectief zijn medicijnen voor vrouwen én mannen als ze enkel op mannetjesdieren zijn getest?