De gezondheidszorg is gebaseerd
op het mannenlichaam

Behandel
me als
een dame

m/v verschillen bij diabetes

m/v verschillen bij diabetes

Er bestaan grote verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen leven in slechtere gezondheid dan mannen. En toch is de gezondheidszorg grotendeels gebaseerd op het mannelijk lichaam: in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling. Om de kansen van vrouwen op het gebied van gezondheid te vergroten, streeft WOMEN Inc. naar een gendersensitieve gezondheidszorg

Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen bij diabetes.

  1. Vrouwen met diabetes hebben een hogere kans om eraan te overlijden dan mannen. Zowel voor diabetes type 1 en 2. Voor vrouwen met diabetes type 1 is de kans wel 2 tot 3 keer zo hoog. (Bron: Kennisagenda Gender & Gezondheid, p. 66)
  2. In de huidige praktijk worden er geen verschillen gemaakt in de behandeling van vrouwelijke versus mannelijke diabetespatiënten, ondanks het feit dat er veel verschillen zijn vastgesteld. (Bron: Handboek vrouwspecifieke geneeskunde, p. 168)
  3. De test die standaard wordt afgenomen om te meten of iemand diabetes heeft werkt beter voor mannen dan voor vrouwen. Voor vrouwen werkt de Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) juist beter. Deze test wordt niet altijd toegepast waardoor veel diagnoses bij vrouwen over het hoofd worden gezien.

 

Meer weten?

Over andere m/v verschillen in gezondheid:

  • In de Kennisagenda Gender en Gezondheid is alle bestaande kennis over m/v verschillen in gezondheid gebundeld en staat beschreven welke kennis nog ontbreekt.
  • ZonMw gaat een Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid starten. In hun programmeerstudie lees je welke kennisvragen ze daarmee gaan beantwoorden.

Over m/v verschillen bij specifieke aandoeningen:

Over diabetes bij vrouwen:

  • Het Diabetes Fonds financiert onderzoek naar diabetes en geeft voorlichting en steun aan patiënten. Op hun website staat veel informatie over diabetes bij vrouwen.
  • Diabetesvereniging Nederland is de patiëntenvereniging voor mensen met diabetes en hun naasten. Je kunt bellen met de Diabeteslijn als je specifieke vragen over jouw eigen situatie hebt.