Afgelopen weekend verscheen een artikel over de verdeling van werk en zorg in het Financieele Dagblad, waarvoor onze redacteur Suzan Steeman geïnterviewd werd. Wij zetten de belangrijkste punten even op een rij.
De illusie van een rationele keuze
Veel jonge ouders proberen hun verdeling van werk en zorg op een rationeel keuzeproces te baseren. In de praktijk, lukt dit echter niet altijd. Uit de Emancipatiemonitor 2016 blijkt dat veel ouders het ideaal vinden als de vader 4 of 5 dagen blijft werken na de geboorte van een kind, terwijl dit voor vrouwen 2 of 3 dagen is. Een oorzaak hiervan is de dominante norm dat zorg voornamelijk een vrouwentaak is.
Daarnaast denken veel stellen dat het voordeliger is als de minst-verdienende ouder minder gaat werken. Toegegeven, op korte termijn bespaar je met deze strategie waarschijnlijk wel wat geld. Op lange termijn kan deze keuze echter grote gevolgen hebben voor de loopbaan van de minst-verdienende ouder en dus ook voor zijn of haar inkomen en zelfs pensioen. Om de lasten van een gelijke verdeling op korte termijn te verlichten, zijn er in Nederland regelingen die het voordeliger maken als de minst-verdienende partner evenveel of meer gaat werken dan de meest-verdienende partner, bijvoorbeeld door middel van kinderopvangtoeslag of inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Hoe kies je dan wél rationeel?
In samenwerking met Nibud en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft WOMEN Inc. de WerkZorgBerekenaar ontwikkeld. Dit is een rekentool die stellen kan helpen om meer inzicht te krijgen in hun financiële plaatje en met deze tool kun je zien wat voor invloed verschillende veranderingen – zoals het krijgen van een kind, meer of minder gaan werken, het afbetalen van een hypotheek, enzovoorts – heeft op jouw inkomen.
Kijk hier hoe jij ervoor staat!
Lees hier het hele artikel: