Omgaan met de overgang

In Nederland zijn 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Lees hier tips en adviezen van ervaringsdeskundigen en professionals over hoe om te gaan met de overgang.

1. Jeanine Roeters van Lennep

Functie: Internist vasculaire geneeskunde
“Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Zorg dat je de symptomen herkent, want vanaf de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.”
Meer informatie over symptomen.

2. Catherine van Heest

Functie: Oprichter Care for Women
“Kom als vrouw voor jezelf op, laat je niet wegsturen. De overgang duurt gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar. Dat is veel te lang om je niet goed te voelen, terwijl er wel degelijk iets aan te doen is. Ga zelf op zoek naar informatie en zorg dat je op tijd deskundige hulp vindt, die je wel verder kan helpen.”
Bij Care for Women kan je deskundige hulp krijgen.

3. Caroline Sonnenberg

Functie: Ouderenpsychiater
“Belangrijk is dat je overgangsklachten serieus neemt en ze niet negeert. Misschien is er niets ernstigs aan de hand, maar het is goed om dat uit te zoeken.”

4. Carola Zillikens

Functie: Internist endocrinoloog
“De overgang is een belangrijke risicofactor voor osteoporose (botontkalking), dus herken de signalen. Denk aan osteoporose wanneer je iets breekt na je 50ste of bij wanneer je kleiner wordt en krom gaat lopen.”
Lees meer over osteoporose.

5. Astrid Kremers

Functie: Seksuoloog en cognitief gedragstherapeutisch werker
“Er zijn tijdens de overgang factoren die remmend kunnen werken en je zin in seks kunnen verminderen. Om de balans door te laten slaan naar plezierige seks zal je moeten zorgen dat er genoeg stimulerende prikkels en omstandigheden bijkomen zoals: je lijf extra verwennen, positieve/prikkelende gedachten en blijven investeren in je relatie.”
Lees meer op de website van Astrid Kremers.

6. Teddy Huizinga

Ervaringsdeskundige
“Als je als vrouw in de medische wereld stapt, blijf dan bij je gevoel en laat je niet het bos in sturen. Je moet zo ongelofelijk mondig zijn.”

7. Marianne Tijhuis-Schollaardt

Ervaringsdeskundige
“Leer vroegtijdig je lichaam kennen. Zorg dat je door hebt wanneer er iets niet klopt en herken de signalen, zodat je er op tijd bij bent.”

Neem ook eens een kijkje op de website www.zusenzorg.nl, daar is veel betrouwbare informatie te vinden over vrouwspecifieke klachten, onderzoek en behandeling.

Vrouwen over de overgang

Wil je meer lezen over ervaringen met de overgang? Bijna iedere vrouw ervaart de overgang anders. Daarom vroegen wij aan zeven vrouwen: wat betekent de overgang voor jou?

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud