Hoe wordt de gemeenteraad een afspiegeling van de samenleving?

Geschreven door: Sheilla Rutten

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op de kieslijsten voor de gemeenteraad. Slechts drie op de tien kandidaten is vrouw. Wij pleiten er dan ook voor om op een vrouw te stemmen. Toch zijn er een paar gemeentes waar het aandeel vrouwen bijna gelijk is aan mannen. Zo doen Ouder-Amstel, Doesburg, Utrechtse Heuvelrug en Blaricum het heel goed. Heemstede staat aan kop: daar is de verdeling precies 50/50.

WOMEN Inc. deed een rondvraag langs enkele vrouwen op de kieslijsten. Wat vinden zij van het gebrek aan vrouwen?

Yvette Schul, raadslid D66 voor gemeente Heemstede

Wat vindt u ervan dat er over het algemeen minder vrouwen dan mannen in de gemeenteraad zitten?
“Ik vind het niet goed. Vrouwen zijn anders en er zijn evenveel vrouwen als mannen in de wereld. Dus zij moeten ook evenredig vertegenwoordigd worden.”

Merkt u verschil in hoe mannen tegenover vrouwen politiek bedrijven?
“Mannen zijn sneller geneigd zichzelf naar voren te duwen. Vrouwen zijn minder geneigd om te polariseren en meer te zoeken naar overeenkomsten. Vrouwen houden zich meer bezig met hoe we het samen kunnen doen. Maar, dit is natuurlijk in het algemeen en het geldt niet per se voor iedereen.”

Hoe denkt u dat er meer vrouwen in de gemeenteraad komen?
“Er is wel eens onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat beloning een rol speelt. De grootte van de gemeente bepaalt de hoogte van de vergoeding en dat is in het geval van Heemstede niet erg hoog. Dus je inkomstenbron kan niet alleen afhangen van je werk als raadslid, terwijl het wel veel tijd in beslag kan nemen. Maar het moet ook wel je passie zijn. Vrouwen moeten denk ik ook meer overgehaald worden. Mannen hebben overal een mening over, terwijl vrouwen misschien meer aan zichzelf twijfelen. Maar dat is juist het goede aan vrouwen. Van die schreeuwers hebben we er al genoeg.”

Wat voor advies heeft u voor vrouwen met politieke ambities?
“Laat je niet tegenhouden door twijfels of gebrek aan kennis en ervaring, want dat ga je vanzelf opdoen. Je leert er verschrikkelijk veel van. Ik vind het ook nog steeds eng als ik achter de microfoon een verhaal moet doen. Maar het is ook zo leuk om betrokken te zijn bij je leefomgeving en bestuur van een gemeente. Dus ga het gewoon doen.”

Chantal Broekhuis, lijsttrekker CDA voor gemeente Utrechtse Heuvelrug

Waarom doet Utrechtse Heuvelrug het goed qua man-vrouwverdeling?
“Met verschillende politieke partijen samen proberen wij er al enige tijd aandacht voor te vragen. Voor de vaststelling van de lijsten, hebben we een evenement georganiseerd om vrouwen geïnteresseerd te krijgen. Je ziet dat een aantal partijen echt bewust bezig zijn geweest om meer diversiteit op de kieslijsten te krijgen: jong en oud, man en vrouw en ook ieder dorp vertegenwoordigd. Het werpt zijn vruchten af. Een goede vertegenwoordiging van de samenleving betekent ook meer vrouwen.”

Wat doen vrouwen anders dan mannen?
“Er wordt door vrouwen meer ingezet op wat mensen meemaken en wat organisaties meemaken. Vrouwen willen graag echt van betekenis zijn voor de samenleving. En ze willen vaak dat er meer aandacht komt voor welzijn en duurzaamheid. Mannen richten zich meer op controle en financiën. Dat is ook belangrijk, maar niet alles is in geld om te zetten. Vrouwen zetten meer in op de balans.”

Wat zou u vrouwen willen meegeven die de politiek in willen?
“Als je de drive hebt om van betekenis te zijn en te zorgen voor een ander, dan zeker doen. Mensen kiezen vaak voor vrijwilligerswerk en mantelzorg, zeker vrouwen. Maar het kan ook op een andere manier. Ik denk dat je met werken in de politiek een hele mooie bijdrage kan leveren aan de samenleving.”

Zehra Sariaslan, raadslid PvdA Harderwijk

Waarom zijn vrouwen ondervertegenwoordigd?
“Uit een onderzoek van Atria blijkt dat er een aantal belemmeringsfactoren zijn, waaronder de combinatie van arbeid en zorg. We leven nog altijd in een maatschappij waarin vrouwen hoofdverantwoordelijk zijn voor de kinderen en mannen fulltime werken. Raadslid zijn is iets wat je naast je gewone baan doet. Vergaderingen zijn vaak in de avond en dat betekent al dat je heel goed moet gaan inplannen. Dat zorgt ervoor dat veel vrouwen denken dat ze het niet naast hun gewone werk kunnen doen.”

“Ook zijn vrouwen over het algemeen best wel bescheiden. Ze gaan meer voor de verbinding en de consensus. En het is natuurlijk zo dat in de politiek men veel haantjesgedrag vertoont. Het gaat er ook best wel hard aan toe, ook in lokale gemeenten. En dat schrikt vrouwen af.”

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer vrouwen de gemeenteraad in gaan?
“We moeten goed kijken naar hoe we vergaderingen efficiënter kunnen organiseren en hoe we de raadsvergoedingen kunnen ophogen. Daarnaast denk ik dat er ook een grote verantwoordelijk ligt bij de griffier, om ervoor te zorgen dat er een vriendelijke cultuur ontstaat. Een andere grote verantwoordelijkheid ligt ook bij politieke partijen zelf; de kandidaatstellingscommissies bepalen de lijst. Hoe meer vrouwen op de lijst, hoe beter. Maar daarvoor moeten zij zelf actief opzoek gaan, in bijvoorbeeld kweekvijvers in de gemeente of bij maatschappelijke organisaties.”

Op welke manier is het vrouw-zijn van belang in uw politieke werk?
“Ik denk dat het samen met mijn etnische achtergrond ervoor zorgen dat ik een ander perspectief kan bieden. Ik weet wat voor problemen er spelen in verschillende gemeenschappen en dat kan ik meenemen wanneer ik een motie indien. Daarom is het ook extra belangrijk dat de raad een afspiegeling vormt van de gehele samenleving – zowel geslacht als etnische achtergrond, zodat alle problemen meegenomen kunnen worden.”

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud