Delen

Internationale Vrouwendag

Internationale vrouwendag krijgt ieder jaar weer veel aandacht, en terecht! Maar niet iedereen weet wat Internationale Vrouwendag is en hoe is Internationale Vrouwendag eigenlijk ontstaan?

Wat is Internationale Vrouwendag?

Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart.
Het onstaan van deze dag gaat terug naar de 19e eeuw. In 1911 was de allereerste Internationale vrouwendag. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel. Tegenwoordig wordt internationale vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals ‘tegen geweld’ of ‘gelijke behandeling’.

Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart.  Op deze dag staan we stil bij de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Regelmatig komt het voor dat mannen een hoger salaris hebben. Mannen werken vaak fulltime, werken buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor het huishouden en voor de kinderen en het salaris dat zij verdienen is vaak lager. Hierdoor is het voor sommige vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de vrouwen in de maatschappij en het belang daarvan en daar kunnen veel mensen nog iets van leren! Gelijke rechten moeten er zijn, voor iedereen!

 

Lees hier waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

Hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan?

Op de achtste dag van maart vieren vrouwen over de hele wereld al sinds 1911 de Internationale Vrouwendag. Deze datum is gekozen, omdat de eerste staking van vrouwen plaatsvond op 8 maart 1908. Vrouwen in New York stonden op tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, het begin van de emancipatie van de vrouw. Clara Zetkin droeg in 1910 op de Internationale Vrouwenconferentie aan 8 maart om te dopen tot Internationale Vrouwendag. Negen jaar na de vrouwenstaking in New York kwamen ook vrouwen in Sint-Petersburg op voor betere omstandigheden in de textielindustrie. Deze revolutionaire beweging droeg bij aan de benoeming van acht maart als Internationale Vrouwendag door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921. De status van deze dag kwam echter moeizaam op, totdat het feminisme in de jaren zestig opnieuw groot werd. De Internationale Vrouwendag staat sindsdien in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld. Over de hele wereld wordt de Internationale Vrouwendag gevierd, vaak met demonstraties en conferenties waarbij vrouwen vanuit verschillende landen en culturen samenkomen.

8 maart

Internationale vrouwendag wordt ieder jaar gevierd op 8 maart

Solidariteit

Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit verspreid over de hele wereld. Meestal wordt de dag gehouden aan de hand van een speciaal thema;

20e Eeuw

De internationale vrouwendag is ontstaan in de 20ste eeuw, vanaf dat moment kwamen vrouwen op voor hun rechten, bij het kiesrecht bijvoorbeeld en ook op het gebied van arbeid;

Waarom?

Het doel van Internationale Vrouwendag is om de aandacht vragen voor thema’s rondom vrouwenemancipatie o.a. economische zelfstandigheid, werk-zorg verdeling, de loonkloof, empowerment, seksualiteit en discriminatie.

We blijven het herhalen

WOMEN Inc. houdt zich dagelijks bezig met het versnellen van de emancipatie van vrouwen. We zetten ons in op verschillende thema’s: gezondheidszorg, media, arbeidsmarkt en financiën. Wil je bijdragen aan de versnelling? Volg ons dan, doe mee en spreek je uit! Ook hebben we de verschillende activiteiten rond Internationale Vrouwendag voor je op een rijtje gezet.

Ons werk gaat door. WOMEN Inc. zet zich in voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Dat blijven we herhalen, net zo lang tot het niet meer nodig is.

Waar ben jij op internationale vrouwendag?

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Kennis
  • Werk
  • ...

Zwangerschapsdiscriminatie

  • Kennis
  • Werk
  • ...

Inclusief werkgeverschap

  • Kennis
  • Media
  • ...

Beeldvorming

Bekijk meer