Delen

Wij vroegen jullie: heb jij grip op je geldzaken?

Het einde van het jaar is in zicht. Voor veel mensen is dat hét moment om de balans op te maken, terug te blikken en goede voornemens uit te spreken om die in januari alweer bij het grofvuil te parkeren. WOMEN Inc. was benieuwd of jullie aan het einde van het jaar ook stilstaan bij jullie financiële situatie en stelde jullie de vraag: heb jij grip op je geldzaken? 

Geschreven door: Sander Heithuis

Er werd massaal gereageerd: 41% van de mensen antwoordde met nee. Een relatief hoog cijfer. Veel mensen gaven hierbij meer informatie over hun situatie. Zo vroeg iemand zich af: “Moet ik nu al centjes opzij zetten voor m’n pensioen? Waar? Hoeveel?” en antwoordde iemand anders op de vraag waarom het antwoord op die vraag ‘nee’ is: “Dingen als verzekering, pensioen, hypotheek. Ik vind het lastig en niet boeiend. Inzicht erin kan beter.”

  

Gelukkig waren er tegelijkertijd ook veel mensen die ‘ja’ antwoordden en veel tips hebben om meer grip op je geldzaken te krijgen. Tips die we jullie niet willen onthouden. 

‘Pay yourself first’

Veel van jullie gaven aan dat voor mensen in loondienst de dag van uitbetaling een belangrijke dag is. Natuurlijk, deze dag is essentieel om rond te kunnen komen. Maar er zijn twee acties aan verbonden die kunnen leiden tot meer grip op je geldzaken. Iemand tipt: “Spaar automatisch elke maand zodra je salaris binnen is. Dan is het moeilijker om uit te geven.” Een ander voegt hieraan toe: “Pay yourself first!” Hét moment om te sparen dus, maar ook om uit te geven, zo zegt iemand anders: “Mijn tip is de vaste lasten direct te laten afschrijven op de dag dat je loon binnenkomt.” 

Lijstjes

“Maak een overzicht van in- en uitkomsten, en werk deze jaarlijks (of bij grote veranderingen) bij”. Het wordt veel genoemd: lijstjes maken. Mensen raden hiervoor verschillende manieren aan: de app van je bank, in je telefoon, Excel of de apps Grip en Monefy. Om grip te krijgen op je geldzaken is het essentieel om te weten wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Ben jij hierin het overzicht kwijt? Kijk welke van de bovenstaande manieren bij jou past en ga ermee aan de slag! 

Er kwamen nog veel meer tips binnen, hieronder een klein overzicht: 

“Kijk niet weg”

Tot slot: misschien wel de belangrijkste tip: “Kijk niet weg omdat het ‘moeilijk’ is… daar wordt het juist moeilijk en onoverzichtelijk van”. Een ander zegt hierover: “Met je partner veel en vaak communiceren over geld maakt het zoveel makkelijker!” Geldzaken zijn misschien niet voor iedereen altijd even leuk. Wat wél blijkt uit jullie antwoorden, is dat het leuker wordt wanneer je er actief mee aan de slag gaat. 

RealityCheck 

Wil jij nou ook meer grip op je geldzaken? Ga aan de slag met bovenstaande tips! Volg ook de E-learning Reality Check van pensioenfonds ABP. Het helpt je jouw geldgevoel en jouw gedrag te ontdekken als het gaat om geldzaken. Ook ontdek je welke kansen en valkuilen er bestaan voor jouw geldzaken. In dit blok test je jouw geldgevoel en jouw gedrag als het gaat om geldzaken. 

Ga naar de E-learning

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Financiën
 • ...

WOMEN Inc. en ABP bundelen krachten om financieel bewustzijn bij vrouwen te vergroten

 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Nederland blijft achter op Europese index voor Gender Equality

 • Actueel
 • Financiën
 • ...

Gelukkig getrouwd? Dit is hét moment om je voor te bereiden op een scheiding

Bekijk meer