Wetenschappelijke Vereniging voor Gender & Gezondheid opgericht

'Behandel me als een dame' in de praktijk: afgelopen maand is de Nederlandse Vereniging voor Gender & Gezondheid door een aantal leden van de Alliantie Gender & Gezondheid opgericht. Lees hieronder meer over dit initiatief en het eerste congres!

 

Op ons Congres Gender & Gezondheid stonden onder andere de successen en doorbraken van de Alliantie Gender & Gezondheid centraal. Zo zijn zij onderzoeken en projecten gestart op het gebied van hart- en vaatziekten, migraine, angststoornissen, medicijnen en reuma. Verder wordt gender beter geïmplementeerd in het medisch en GGZ-gerelateerd onderwijs en zijn er gendersensitieve behandelrichtlijnen opgenomen binnen de zorgstandaarden van de GGZ.

 

 

Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid

Om het thema te verduurzamen is, na vijf jaar alliantie, de wetenschappelijke Nederlandse Vereniging voor Gender & Gezondheid (NVG&G) opgericht. Het doel van de vereniging is een sekse- en gendersensitieve benadering van ziekte en gezondheid te bevorderen in onderzoek, onderwijs en de zorgpraktijk. Om zo te komen tot een betere gezondheidszorg voor vrouwen en mannen.

 

De vereniging is een platform waar onderzoekers hun wetenschappelijke activiteiten kunnen uitwisselen en verdiepen. Bent u academicus met interesse in het thema gender & gezondheid? Word dan lid van de vereniging! Kijk voor meer informatie op de website van NVG&G.

 

Openingscongres

Op woensdag 23 mei 2018 vindt het eerste congres van de NVG&G plaats. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Het programma, de tijd en de locatie worden later bekend gemaakt.

 

Het oprichtingsbestuur van de NVG&G bestaat uit voorzitter dr. Ineke Klinge (H2020 Advisory Group), secretaris dr. Petra Verdonk (VUmc), penningmeester dr. Irene van der Horst-Bruinsma (VUmc), dr. Antoinette Maassen van den Brink (Erasmus MC) en dr. Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC).

 

Geschiedenis Alliantie Gender & Gezondheid:

De Alliantie Gender & Gezondheid is een uniek samenwerkingsverband van relevante stakeholders, waaronder medisch specialisten, psychologen, kennisinstituten, wetenschappers, gender experts en beleidsmakers. Zij pleiten voor erkenning van de verschillen tussen mannen en vrouwen in en voor het meer gendersensitief maken van de gezondheidszorg, door het bevorderen van onderzoek naar relevante verschillen. De Alliantie heeft in 2015 een kennisagenda uitgebracht en deze aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In 2016 heeft dit geresulteerd in het kennisprogramma Gender & Health, ondergebracht bij ZonMW, en gefinancierd met 12 miljoen euro voor de eerste 4 jaar.

 

Lid worden? Kijk hier voor meer informatie.

 

Fotografie: Rebke Klokke