Delen

Tussen Loon en Luiers: Aan de slag met pril ouderschap op de werkvloer

Op 24 juni gingen we in HoogtIJ in Amsterdam in gesprek over de rol van werkgevers en leidinggevenden in het faciliteren van de combinatie van ouderschap en werk.

Moderator Milouska Meulens sprak met verschillende werkende ouders. Zij benadrukten het belang van het gesprek met hun leidinggevenden en gaven aan hoeveel (onnodige) stress het scheelt wanneer een werkgever rekening houdt met de komst van een kind.

Werkgevers HEMA en de Erasmus Universiteit vertelden over het beleid dat zij voeren op ouderschap en de rust die zij werkende ouders hierdoor kunnen bieden. Jessica van Ruitenburg (beleidsadviseur van FNV) stond stil bij het hoge percentage zwangerschapsdiscriminatie dat vrouwen in Nederland melden en Emma Lok (directeur WOMEN Inc.) benadrukte hoe belangrijk het is om het ouderschap van alle ouders – moeders én vaders – te erkennen. Wanneer we dat niet doen, wordt de arbeidsmarkt nooit een gelijk speelveld voor vrouwen en mannen.

Highlights uit de talkshow

Vragen uit de chat

Wat is de rol van de overheid op dit onderwerp?

De overheid speelt een belangrijke rol. WOMEN Inc. roept de overheid al jaren op om vrouwen en mannen dezelfde mogelijkheden te bieden om werk en zorg te combineren. I We roepen op tot kinderopvang die goed en (bijna) gratis is. Daarnaast moet  partner- en ouderschapsverlof 100% betaald worden en mantelzorgers moeten recht krijgen op toegankelijke en betaalbare respijtzorg. Tot het zo ver is hebben werkgevers een belangrijke rol, zij kunnen steken oppakken die de overheid nu nog laat vallen.

Wat zijn dan die vruchten voor een werkgever voor het opnemen van partnerverlof volgens WOMEN Inc.?

Uit ons onderzoek blijkt dat partners die de volledige 6 weken partnerverlof opnemen vaker tevreden zijn met de lengte van het verlof dan partners die maar 5 dagen verlof konden opnemen. Daarnaast hebben ze vaker het idee dat er in de organisatie rekening wordt gehouden met het feit dat ze onlangs een kind hebben gekregen en vinden ze de combinatie van ouderschap en werk minder moeilijk dan partners die korter met verlof konden gaan. Als werkgever krijg je dus een werknemer terug na verlof die uitgerust is en minder stress ervaart door de combinatie van werk en zorg.

‘Zo werkt het’ magazine: Ouders in dienst

De vijfde editie van ons online magazine Zo Werkt Het staat in het teken van ‘Ouders in dienst’. We staan stil bij de belangrijkste resultaten van ons onderzoek naar ouderschap en werk, we interviewen gynaecoloog Claire Stramrood over de impact van traumatische bevallingen en inspireren met drie good practices: HEMA, Erasmus Universiteit en Kindergarden NL. Columnist Asha ten Broeke over het belang van een nieuwe kijk op verlof en bieden we werkgevers concrete handvatten om aan de slag te gaan!

Lees hier het magazine 

 

Toolkit Inclusief Werkgeverschap

Inclusieve werkgevers zetten in op diversiteit en creëren een cultuur waarin medewerkers zichzelf kunnen zijn. Maar hoe doe je dat? Om werkgevers te inspireren en hen praktische handvatten te geven, heeft WOMEN Inc. een toolkit ontwikkeld. De toolkit is tot stand gekomen dankzij de bijdragen van deskundigen en de kennis die we de afgelopen jaren via ons INCubator netwerk hebben opgedaan.

Bekijk de toolkit

INCubator Netwerk

GEÏNTERESSEERD?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van inclusief werkgeverschap en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Karlijn Straver (Projectleider thema Werk).

E-mail Karlijn

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • Financiën
  • ...

Negatieve houding werkgevers weerhoudt vaders van opnemen partnerverlof

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het uitgebreide partnerverlof is een hit

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Prettig werken tijdens de overgang of zwangerschap

Bekijk meer