Wat is de kans op een sprekers panel met alleen maar mannen?

Wat doe je als je wiskundige bent en je wilt onderzoeken hoe het kan dat er vrijwel alleen mannen deelnemen in een panel? Juist. Dan ontwikkel je een formule die dat voor je uitrekent.

 

Wiskundige Greg Martin ontwikkelde de formule omdat hij zich verbaasde over een wiskundige paneldiscussie waaraan negentien mannen en slechts één vrouw deelnamen. Wanneer je er vanuit gaat dat in de laatste 25 jaar, 24% van de PhDs in wiskunde door vrouwen zijn behaald, is de kans dat vrouwen juist oververtegenwoordigd zijn tijdens een panel met twintig sprekers achttien keer groter. Sterker nog, de kans op een conferentie waar helemaal geen vrouwen spreken is minder dan 5%, volgens Martin. De claim dat de sprekers in dat geval zonder bias zijn gekozen gaat dus niet op.

 

‘Ze zijn er niet’

Met zijn formule ontkracht Martin de veel gemaakte claim dat vrouwen door toeval ondervertegenwoordigd zijn in panels. Wanneer we het aan het toeval overlaten is de kans namelijk erg klein dat er geen of weinig vrouwen deelnemen aan een panel, zo blijkt. Desondanks zijn vrouwen ook in Nederland ondervertegenwoordigd in panels en in de media. Mannen komen 3-4 keer vaker aan het woord in het nieuws dan vrouwen, blijkt uit cijfers in onze publicatie Beperkt Zicht.

 

De formule van Greg Martin is hier terug te lezen. En Alhoewel Martins formule ontwikkeld is over wiskundigen is hij ook toe te passen op andere sectoren. Het enige wat nodig is, is data over de verdeling van mannen en vrouwen in een werkveld.

 

#Beperktzicht

Help WOMEN Inc. bij het benoemen van genderongelijkheid die gelijke kansen in de weg staan. Benoem gender bias in panels met #BeperktZicht!

 

 

Lees meer:

Gloria Wekker: zonder toga word ik aangezien voor iemand van de catering

Worden vrouwen in de media anders behandeld dan mannen?

You can’t be what you can’t see