Vrouwen en techniek: 4 techvrouwen over hun ervaringen

Van links naar rechts: Renée Evertzen, software ontwikkelaar bij Thinkwise; Nutan Kumari, IT architect bij Nibud; Marije Sluiskes, bachelor student wiskunde en informatica aan University College Roosevelt; Ines Duits, master student informatica aan de Universiteit van Twente.

 

Deze week is het jaarlijkse ‘European Women in Technology’ Congres, dat dit jaar in Nederland gehouden wordt. Op dit congres wordt onder andere het belang van vrouwen in technische beroepen besproken. Wij vroegen vier techvrouwen naar hun ervaringen in de technische sector. 

 

Waarom heb je gekozen voor een technische baan/studie?

Ines (master student informatica aan de Universiteit van Twente): Dat is makkelijk. Omdat ik het leuk vind!

Nutan (IT architect bij Nibud): Ik zag eigenlijk alleen maar voordelen in een baan als IT architect. De uren zijn flexibel, waardoor ik een goede balans tussen werk en privé kan hebben.

 

Wat vind je het leukst aan je baan/studie?

Marije (bachelor student wiskunde en informatica aan University College Roosevelt): Ik vind informatica leuk omdat alles waar je mee bezig bent direct nut heeft. Het is niet zo abstract als wiskunde, bijvoorbeeld. Ook hou ik gewoon van logisch redeneren.

Renée (software ontwikkelaar bij Thinkwise): Tijdens het ontwikkelen is er nauw contact met de klant. Dit klantcontact zorgt bij mij echt voor de toegevoegde waarde van het werk. Als een klant tevreden is met het opgeleverde, voel ik me weer volop gemotiveerd.

 

‘Programmeren is niet voor vrouwen’. Waar komt dat beeld vandaan?

Ines: Ik vermoed dat het gewoon een dingetje in onze cultuur is. In Azië is het namelijk helemaal niet uitzonderlijk als vrouwen een technische studie doen.

Marije: Ik denk dat het voornamelijk beeldvorming is. Er is natuurlijk ook het beeld van de stereotype ICT’er: een man van 40 die nog bij zijn moeder woont en die de hele dag zit te gamen.

Renée: Daar komt bij dat aan het hoofd van bijna elk groot softwarebedrijf een man staat. Neem bijvoorbeeld Mark Zuckerberg, directeur van Facebook.

Nutan: Ik denk dat als er meer vrouwen technische studies zouden volgen, dat het stereotype ook zal verdwijnen. Dus wat houdt ons nog tegen?!

 

Persoonlijk vind ik dat je je als vrouw toch net even wat meer moet bewijzen.

 

Wat voor reacties krijg je als je vertelt over je baan/ studie?

Renée: Deze reacties zijn vrij uiteenlopend, van ‘Wat, jij? Dat had ik nou echt niet gedacht’ tot ‘Goh, wat knap dat je zoiets hebt gekozen’.

Ines: Soms zijn ze wel verbaasd, maar als ik Japanse taalkunde had gestudeerd hadden ze waarschijnlijk net zo verbaasd gereageerd. Ik wil ook niet pretenderen alsof informatica heel bijzonder is, ofzo.

 

Wat zou je tegen jonge meisjes willen zeggen om die een technische studie/beroep overwegen?

Marije: Het is niet moeilijk, dus laat je niet afschrikken door het beeld dat je echt super slim moet zijn, want dat is toch niet zo. Je kunt super veel kanten op met computer science. Overal is IT nodig en overal zijn computers nodig en dat wordt alleen maar groter. Dus als jij IT kan, als jij een computer science achtergrond hebt, dan kun je later alle kanten op.

Nutan: Ik zou meisjes graag uit willen dagen om na te denken over de mogelijkheden die technologie biedt. Het is de toekomst. Door een technische studie te kiezen kunnen ze meewerken aan deze toekomst.

 

Ik kon helemaal niet programmeren toen ik het ging studeren, maar ik heb wel heel veel geleerd. En dat is eigenlijk alleen maar leuk, want dingen leren die je nog niet kan is veel leuker dan dingen leren die je al wel een beetje kan.

 

Hoe ervaar je je beroep/studie als vrouw?

Ines: Ik denk wel dat er zeker vooroordelen zijn hoor, maar ik ben er zo ondertussen ook wel aan gewend, ik heb nu een bachelor gedaan en dan nu een master, en op de middelbare school waren er ook altijd meer jongens.

Renée: Dit is misschien wel de moeilijkste vraag tot nu toe. Persoonlijk vind ik dat je je als vrouw toch net even wat meer moet bewijzen. Ook moet je om kunnen gaan met seksistische opmerkingen als je je een keer verspreekt.

 

Waarom is programmeren ook voor meisjes/vrouwen?

Marije: Ik kan eigenlijk niet eens een reden bedenken waarom programmeren niet ook voor meisjes zou zijn.

Ines: Daar sluit ik me bij aan. Als je het leuk vindt, maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent. Misschien laten sommige meiden zich afschrikken door het idee dat programmeren heel moeilijk is. Maar ik kon ook helemaal niet programmeren toen ik het ging studeren, maar ik heb wel heel veel geleerd. En dat is eigenlijk alleen maar leuk, want dingen leren die je nog niet kan is veel leuker dan dingen leren die je al wel een beetje kan.

Renée: Daar komt bij dat volgens mij geen enkele branche er beter van wordt als deze geregeerd wordt door één geslacht. We kunnen elkaar juist zo mooi versterken.

 

Ik kan eigenlijk niet eens een reden bedenken waarom programmeren niet ook voor meisjes zou zijn.

 

Beperkt Zicht en techniek

Marije benoemde het al: de stereotype ICT’er is een man van middelbare leeftijd die nog bij zijn moeder woont. Al lopen er genoeg stereotypische ICT’ers rond, dit stereotype is onvolledig. Met onze campagne ‘#BeperktZicht’ bestrijden we stereotypering, omdat het gelijke kansen in de weg staat. Uit dit interview blijkt namelijk dat iedereen die niet binnen het stereotype valt ook gewoon een technische studie of beroep kan gaan doen! Zolang je het maar kiest omdat je het leuk vindt. En zoals Nutan het mooi stelde: Wat houdt ons nog tegen?!

 

Bron: European Women in Technology