Veel aandacht voor het loonverschil

De afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor het loonverschil tussen mannen en vrouwen, naar aanleiding van nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde.

Kleiner loonverschil
Uit deze cijfers blijkt dat het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen is gedaald. In 2008 kregen vrouwen nog 20,1% minder betaald dan mannen, in 2012 is dit gedaald naar 17,6%. Dit betekent dat voor elke euro die mannen verdienden vrouwen gemiddeld 82 eurocent kregen in 2012.

Positieve berichten...
In de berichten over deze cijfers was veel aandacht voor de leeftijdsgroep 25 tot 30 jaar. Onder deze groep bestaat er weinig verschil tussen mannen en vrouwen en lag het gemiddelde uurloon voor vrouwen in 2012 zelfs iets hoger (0,7%) dan voor mannen. Dit komt doordat vrouwen in deze leeftijdscategorie vaker hoogopgeleid zijn dan mannen.

...maar er is nog veel te winnen
Deze inhaalslag is positief, maar tegelijkertijd zijn de verschillen in andere leeftijdsgroepen juist heel groot. Vrouwen tussen de 50 en 55 jaar verdienen gemiddeld maar liefst 24 procent minder dan mannen. Er valt dus nog veel te winnen voor vrouwen!

Weet jij hoeveel je eigenlijk nog tegoed hebt door het loonverschil? En weet je welke keuzes van invloed zijn op jouw bruto-uurloon?Meer lezen over het loonverschil?
Trouw: ‘De loonkloof tussen mannen en vrouwen komt niet door discriminatie’ (7/3)
De Telegraaf: Jonge vrouwen verdienen per uur meer dan jonge mannen (7/3)
Volkskrant: PvdA: openheid over loonverschil man en vrouw (8/3)
NOS op 3: Jonge vrouwen verdienen meer en krijgen ’t ook (7/3)