Succesvolle talkshow Overgang (h)erkend

De collegezaal in UMC Utrecht liep gisteravond vol met honderden bezoekers voor de talkshow Overgang (h)erkend. Aan belangstelling voor de overgang lijkt dus geen gebrek. 

Bekijk het videoverslag:


Gespreksleider Catherine Keyl opende de talkshow met enkele feiten over de overgang. Wist je dat de overgang gemiddeld 7 tot 10 jaar duurt? En dat 57% van de vrouwen in de overgang last van stemmingswisselingen krijgt? 30% van de vrouwen krijgt zelfs te maken met depressieve gevoelens. Alle feiten hebben we verzameld op een handige factsheet. Download de factsheet Overgang (h)erkend hier. 


Een volle collegezaal in UMC Utrecht. Foto: Rebke Klokke / Copyright: WOMEN Inc. 

WEG MET DE 'BIKINIVISIE'
Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc., en prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde, vertelden waarom deze talkshow zo belangrijk is. In Nederland zijn maar liefst 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. De overgang is een fase uit het vrouwenleven die serieus genomen moet worden, omdat er veel meer bij kan komen kijken dan alleen de bekende klachten, zoals opvliegers. Alleen als we erkennen hoeveel impact vrouwelijke hormonen hebben op de gezondheid van vrouwen, zal de gezondheidszorg vrouwen goed kunnen bedienen. 

"Een mannen- en een vrouwenlijf zijn gewoon anders en in onderzoek is dat nog niet verankerd", zei Jannet Vaessen. Prof. dr. Bart Fauser introduceerde de term 'bikinivisie'. Hiermee geeft hij aan dat specialisten nog te veel focussen op de lichaamsdelen 'verscholen' achter de bikini. Dat doet onrecht aan de verschillen tussen mannen en vrouwen. 


Bart Fauser en Jannet Vaessen. Foto: Rebke Klokke / Copyright: WOMEN Inc. 

DE VELE KANTEN VAN DE OVERGANG
Op het podium werden persoonlijke verhalen gedeeld. Ervaringen met depressieve gevoelens, osteoporose (botontkalking) en een verlaagd libido tijdens de overgang riepen veel reacties op. Ingrijpend was het verhaal van een 27-jarige vrouw die vervroegd in de overgang kwam. Bij deze persoonlijke verhalen herkenden de vrouwen én veel van hun hulpverleners de klachten in eerste instantie niet als symptomen van de overgang.

Naast de ervaringsdeskundigen zat het podium vol met (medisch) experts die dieper ingingen op wat er bij de overgang komt kijken en tips gaven om klachten te herkennen. Naast prof. dr. Bart Fauser, waren dit dr. Caroline Sonnenberg (ouderenpsychiater GGZ inGeest), Catherine van Heest (oprichter Care for Women), Loes Meijer (huisarts en huisartsdocent onderwijsontwikkeling, UMCU), dr. Jeanine Roeters van Lennep (internist vasculaire geneeskunde, ErasmusMC), Astrid Kremers (seksuoloog en cognitief gedragstherapeutisch werker, UMCU & Praktijk Astrid Kremers) en dr. Carola Zillikens (internist endocrinoloog, ErasmusMC). Het uiteenlopende expertpanel laat zien hoe divers de overgang is. 

Als je in de overgang komt maak je minder hormonen aan en loop je een groter risico op hart- en vaatziekten vertelde dr. Jeanine Roeters van Lennep (Internist vasculaire geneeskunde). "Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, daarom is het van levensbelang om sekseverschillen te herkennen. In opleidingen is hier nu weinig aandacht voor."

Ervaringsdeskundige Ingeborg Beugel heeft een documentaire gemaakt over de overgang Uitgebloe(i)d. Ze wil het taboe op de overgang, dat soms heerst, doorbreken. "In andere landen wordt door vrouwen onderling veel meer gepraat over de overgang."


Ingeborg Beugel, Astrid Kremers en Carola Zillikens. Foto: Rebke Klokke / Copyright: WOMEN Inc. 

MEER KENNIS NODIG
Gedurende de talkshow werd duideljk dat vrouwen én professionals meer kennis moeten opdoen over de overgang en vrouwelijke hormonen, zodat ze vrouwspecifieke symptomen van ziekten beter kunnen herkennen en op tijd kunnen ingrijpen. Het is heel belangrijk dat er in de gezondheidszorg meer aandacht komt voor de verschillen tussen het mannen- en vrouwenlichaam. 

Na afloop werd nagepraat over de show en informatie verzameld op de informatiemarkt met onder andere VrouwMCCare for WomenSavannah BayBergman Clinics en Vereniging Verpleegkundig OvergangsConsulenten

De Alliantie Gender en Gezondheid maakt een tour, die mede mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, langs UMC's en GGZ-instellingen. Met deze tour worden de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg benadrukt. Met de talkshow Overgang (h)erkend is de tour succesvol van start gegaan. De volgende talkshow zal gaan over hart- en vaatziekten en vindt op 30 september plaats in UMC Radboud. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.


Informatiemarkt. Foto: Rebke Klokke / Copyright: WOMEN Inc.