'Menopauze te wijten aan mannelijke voorkeur voor jonge vrouwen'

Waarom komen vrouwen rond hun vijftigste in de menopauze? En waarom komt de menopauze enkel voor bij mensen en niet bij andere dieren? Die vragen houden wetenschappers al een tijdje bezig. De theorieën die er tot nu toe voor werden opgeworpen, lopen allemaal een beetje mank.

Zo is er de grootmoedertheorie die stelt dat vrouwen na een bepaalde leeftijd onvruchtbaar worden om hun kinderen te helpen bij de opvoeding van hun kleinkinderen en om zo hun nakomelingen te helpen overleven. Dat lijkt een plausibele theorie, maar het evolutionaire voordeel ervan blijft vaag. Je zou toch veronderstellen dat natuurlijke selectie er zich op zou richten de vruchtbaarheid en de voortplanting te beschermen in plaats van die te onderdrukken?

Evolutionair geneticus Rama S. Singh denkt de oplossing te hebben gevonden. Volgens hem is de menopauze bij oudere vrouwen het gevolg van de voorkeur van mannen voor jonge vrouwen. Waar wetenschappers tot nu toe dachten dat de menopauze oudere vrouwen ervan weerhield zich te blijven voortplanten, is het in feite het gebrek aan voortplanting dat ervoor gezorgd heeft dat de menopauze ontstond. Volgens Singh heeft de competitie tussen mannen van alle leeftijden voor jonge partners ervoor gezorgd dat oudere vrouwen een steeds kleinere kans lopen om zich voor te planten.

» Lees het volledige artikel op AD.nl