Massale steun voor 'Behandel me als een dame'

Ruim 1 miljoen vrouwen (en mannen!) hebben onze campagne ‘Behandel Me Als Een Dame’ voor betere gezondheidszorg voor vrouwen gesteund sinds de lancering op 7 april. Een belangrijke mijlpaal waar wij zeer trots op zijn! Lees in dit artikel welke grote doorbraken we, samen met jullie, de afgelopen jaren nog meer hebben bereikt.

 

“Toen ik voor het eerst hoorde over de onwetendheid in de medisch wereld op het gebied van man-vrouwverschillen, viel ik bijna van mijn stoel.” - Jannet Vaessen, algemeen directeur WOMEN Inc. 

 

1 Miljoen keer ‘Behandel me als een dame’
In maart 2016 zijn we ons landelijk actiejaar voor gelijke kansen op gezondheid gestart. Zonder de steun van vrouwen en mannen van Nederland zou dit natuurlijk niet kunnen. Daarom hebben we op Wereldgezondheidsdag in april onze campagne “Behandel me als een dame” gestart om zoveel mogelijk vrouwen en mannen bewust te maken over de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. En jullie hebben ons massaal gesteund! Nog geen half jaar later en 1 miljoen vrouwen (en mannen) hebben deze campagne al actief gesteund. Wij nemen de stem van deze 1 miljoen vrouwen en mannen mee om alle stakeholders te dwingen rekening te houden met m/v verschillen in de gezondheidszorg.

 

» Meer over de campagne: "Behandel me als een dame"

 

12 Miljoen euro voor onderzoek
Ons actiejaar startte met een belangrijke investering in meer kennis naar het vrouwenlichaam. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft 12 miljoen euro geïnvesteerd in een meerjarig Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid. De komende jaren wordt er dus actief onderzoek gedaan naar gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook hoe de kennis die er al is door de gehele gezondheidszorg gedragen kan worden.

 

”We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel. Door onderzoek te doen naar specifieke oorzaken, en symptomen bij vrouwen en hoe je vrouwen het beste kunt behandelen, kunnen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen aanzienlijk verbeteren.” - Minister Edith Schippers, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Jannet Vaessen aan tafel bij Radar over m/v verschillen in de gezondheidszorg
Maar liefst 2 miljoen mensen bekeken het programma Radar toen onze directeur Jannet Vaessen, samen met onze alliantieleden Yolande Appelman (interventiecardioloog) en Hester den Ruijter (onderzoeker en consultant experimentele cardiologie) vertelden over de verschillen tussen het mannelijke en het vrouwelijke hart. Ook hartpatiënten Brigitte de Veer en Netty Kraaij vertelden hoe bij hen een hart- en vaatziekte in eerste instantie over het hoofd werd gezien. Bekijk het item terug (vanaf minuut 21:20):

 

 

WOMEN Inc vraagt al sinds 2012 aandacht voor m/v verschillen in de gezondheidszorg.

 

» Bekijk al onze hoogtepunten