Maak werk van een financiële buffer

Wat te doen met zorgen over je pensioen? Selma (54) loopt al een tijd rond met deze vraag. Haar pensioen is voor haar al langer onduidelijk. Daarom was ze blij met het ‘I love pensioen’ stappenplan. Met haar persoonlijke actielijst kon ze haar eerste zorgen oplossen. Toen bleek dat zij het persoonlijk adviesgesprek met Eef van Opdorp (bekend van o.a. ‘Dubbeltje op zijn kant’ en ‘Uitstel van Executie’) had gewonnen, kon ze haar geluk niet op. Eindelijk antwoord op haar vragen! Selma deelt graag de belangrijkste tips van Eef met jou:

 

‘Na mijn scheiding ben ik akkoord gegaan met een verdeling van ons pensioen. De scheiding was een moeizame situatie die ik graag zo snel mogelijk achter de rug wilde hebben. Daarom heb ik niet goed nagedacht over mijn eigen toekomst. Ik wil graag weten of ik nu pensioen moet afdragen aan mijn ex-partner. Ik ben sinds vorig jaar februari volledig afgekeurd. Ik ben nu ook bang dat ik een pensioentekort heb. Dat zou ik dus graag uitzoeken. Ten slotte zou ik met Eef willen bespreken of en hoe ik een buffer op kan bouwen. Want nu kan ik alles nog betalen maar er moet niets onverwachts gebeuren, dat vind ik wel een beetje eng.’
- Selma vooraf aan het gesprek


1. Kom in actie voor je pensioen

"We zijn meteen aan de slag gegaan: ik heb gebeld met mijn pensioenfonds en dit heeft veel duidelijk gemaakt. Het blijkt dat mijn ex geen aanspraak heeft gedaan op mijn pensioen, hij heeft daar nu dus ook geen recht meer op. De zorgen hierover zijn dus op een redelijk simpele manier opgelost."
 

2. Check je pensioentekort

"Door mijn vaste lasten van nu en mijn pensioeninkomen van later te vergelijken ben ik erachter gekomen dat ik geen pensioentekort heb. Je kunt meer inzicht krijgen in je pensioeninkomen door het ‘I love pensioen’ stappenplan te doorlopen. Wat een opluchting!" 


3. Bespaar op alledaagse dingen

"Ik dacht dat ik wat betreft gas en licht en mobiele telefoon de goedkoopste opties had gekozen maar ik blijk hier toch op te kunnen besparen. Ik ga bellen met mijn energieleverancier om te onderhandelen over een betere prijs. Nog een eyeopener: mijn moeder krijgt mijn mobiele telefoon altijd van me als ik een nieuwe uit mag kiezen, zij doet er dan vervolgens nog twee jaar mee. Dat betekent dat ik ook zelf een goedkoper SIM-only abonnement kan afsluiten en mijn mobiele telefoon langer kan gebruiken! Ik betaal nu 39 euro per maand dus dat kan veel schelen. Ik ga mijn zorgverzekering tegen het einde van het jaar bellen om te vragen of ze nog acties hebben waar ik gebruik van kan maken. Ik blijf ook geregeld mijn energiecontract checken."


4. Verdiep je in je financiën

"Mijn man deed onze financiën toen we getrouwd waren, ik zou vrouwen echt adviseren het ook zelf in de gaten te houden zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan. Ik zou het goed vinden als meer vrouwen zelfstandig zijn. Ouders kunnen hun dochters leren onafhankelijk te zijn." 


5. Weet op welke toeslagen jij recht hebt

"Check elk jaar je toeslagen. De wetgevingen veranderen en je weet maar nooit of je in een bepaald jaar wel rechten hebt!"


6. Bouw een buffer op

"De norm is 10% van je netto inkomen, lukt dat niet, dan is elke euro die je overhoud er één. Probeer aan het begin van de maand het bedrag wat je denkt over te houden te storten op je spaarrekening."
 


Het was een heel verhelderend en fijn gesprek. Ik ben veel wijzer geworden en helemaal klaar om nu door te pakken! Dankjewel Eef!
 

 

 

Anderen bekeken ook:
» Scheiden? Denk ook aan je pensioen!
» 'I love pensioen'