M/V-verschillen doorvoeren tot in de spreekkamer

 

Op ons Congres Gender & Gezondheid stonden meer dan 50 sprekers met elk hun eigen verhaal over gender en gezondheid. Tijdens de opening van het congres spraken verschillende belangrijke zorgprofessionals zich uit voor gendersensitieve gezondheidszorg en gaven hun visie op hoe genderverschillen tot in de spreekkamer kunnen doordringen.

 

Door verslaggever Annemieke Korver

 

‘Streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of als jongen wordt geboren’. Deze slogan loopt als een rode draad door het Congres Gender & Gezondheid heen en wordt door alle sprekers gedeeld. Wetenschappers, beleidsmakers en professionals in gesprek over hoe​ ​nieuwe​ ​kennis​ ​ten aanzien van gendersensitieve gezondheidszorg goed overgebracht​ ​kan​ ​worden​ ​naar​ ​de​ ​praktijk.

 

Successen in vogelvlucht

Directeur van WOMEN Inc., Jannet Vaessen, opende het congres. Vol trots kijkt zij terug op het succes waarmee de Alliantie Gender & Gezondheid zich de afgelopen jaren heeft ingezet om gendersensitieve gezondheidszorg te agenderen bij belangrijke spelers in de gezondheidszorg. In de onderstaande video zie je in vogelvlucht welke successen er zijn behaald en welke positieve beweging op gang is gekomen:

 

In een videoboodschap onderschrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers het belang van gendersensitieve gezondheidszorg:

 

“Samen met WOMEN Inc. en de Alliantie Gender & Gezondheid zijn we al echt verder gekomen: er komt meer onderzoek naar wat vrouwen nodig hebben in de zorg en ook in de medische opleidingen wordt meer over dit onderwerp gesproken. Het is een begin. Vandaag maken we de balans op: waar staan we en hoe gaan we verder. Het is ongelofelijk belangrijk dat we er samen bovenop blijven zitten. Zodat de kennis die nu beschikbaar komt, doordringt in elk curriculum, in elke spreekkamer en in elke behandelkamer. Zodat iedereen, man of vrouw, kan rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg.”

 

Iedere patiënt is anders

Een blik op de toekomst. “Nadat we het thema hebben geagendeerd, is het nu van belang dat alle kennis over gendersensitieve gezondheidszorg ook wordt geïmplementeerd,” aldus directeur Vaessen. Een groep van verschillende stakeholders wordt uitgenodigd op het podium om hierover in discussie te gaan. Zo vertelt Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap:

 

“Iedere patiënt is anders. Daarom is het essentieel dat we er met elkaar voor gaan zorgen dat elke huisarts de informatie heeft om de grote diversiteit aan patiënten in Nederland zorg op maat te kunnen bieden.”

Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, reageert:

 

“De moderne specialist houdt rekening met de unieke eigenschappen van elke patiënt. De Federatie Medisch Specialisten stimuleert de verschillende wetenschappelijke verenigingen om nieuwe kennis rondom diversiteit in de gezondheidszorg te implementeren binnen de richtlijnen.”

In de onderstaande video vertellen verschillende partijen hoe zij m/v-verschillen binnen hun vakgebied onder de aandacht zullen brengen:

 

 

Hierna was het juiste moment de ‘Gender Agreement’ aan Hare Majesteit Koningin Máxima te overhandigen. Hierin verklaren verschillende sleutelfiguren verklaren zich actief in te blijven zetten voor gendersensitieve​ ​gezondheidszorg.​ Op naar kwaliteitszorg voor iedereen!

 

 

Fotografie: Ilvy Njiokiktjien

 

Lees ook de andere verslagen die gemaakt zijn op het Congres Gender & Gezondheid.