Laat je inspireren op Internationale Vrouwendag door 'Meer dan Muze'

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, vindt dit jaar voor het eerst Meer dan Muze, een initiatief van Mama Cash, plaats. Meer dan Muze is een zeer divers kunst- en cultuurprogramma dat werk van vrouwelijke makers in de schijnwerpers zet. Vrouwen niet in de rol van model of muze, maar als choreografen, schrijvers, schilders, componisten, fotografen, DJ's en producenten. Wat laten zij jou zien, horen en beleven? We lichten een aantal van deze werken voor je uit zodat ook jij je kunt laten inspireren op Internationale Vrouwendag. Lees hier onze 5 tips!

Tip 1: Van Dolle Mina naar Twitter-feminist
Atria organiseert in samenwerking met SLAA een gesprek tussen betrokken jonge schrijfsters en feministen ‘van toen’ om te verkennen hoe het staat met de onderwerpen van de Tweede Feministische Golf. Zijn deze onderwerpen achterhaald, of juist verrassend actueel? Het belooft een bijzonder gesprek te worden met inspirerende vrouwen zoals: Anja Meulenbelt, Yasmine Allas, Simone van Saarloos, Hasna El Maroudi, Petra de Vries, Ineke van Mourik, Justine van den Beek (Stellingdames.nl) en Roos van Unen (Feminist Club Amsterdam). Toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden!

Tip 2: Women Without Men
In het kader van Internationale Vrouwendag vertoont de Uitkijk op 8 maart de film Women Without Men (2009) van Shirin Neshat. Neshat, Iraanse van geboorte maar woonachtig in de Verenigde Staten, onderzoekt gender-issues in de Islamistische wereld met behulp van film en fotografie. De filmmaakster is zelf sinds 1996 verbannen uit Iran. Women Without Men portretteert het leven van vier vrouwen uit Teheran in 1953; een onrustig jaar in Iran. Na een door Amerika gesteunde coup nam de Sjah de macht opnieuw in handen. Women Without Men is een surrealistische pamflet voor vrijheid, en dankzij de krachtige, gestileerde beelden overtuigt het werk van Neshat volledig! Laat je inspireren en meld je aan.

Bekijk hieronder vast de trailer van de film Women Without Men: 


 

Tip 3: Saida: De liefde overleeft
Paulette Smit speelt Saida en levert een indrukwekkende monoloog over de tragiek van de vrouw in een overspelige relatie en haar drang tot overleven die botst met haar geloof in een totale overgave aan de perfecte liefde. Met op de achtergrond Caribische muziek en historische zwart-wit filmbeelden over de Antillen verhaalt Paulette over het leven van Saida: een gepassioneerde doorzetter, een vindingrijke, sterke, humorvolle en ontroerende Curaçaose moeder. Actrice Paulette Smit komt zelf van Curaçao en kent als geen ander het leven van vrouwen op de overzeese eilanden. Benieuwd naar het verhaal van Saida, meld je aan!

Bekijk hieronder vast de trailer van de theatermonoloog:Tip 4: De Stem van de Vrouw
Ook in Rotterdam worden bijzondere bijeenkomsten georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag. De Stem van de Vrouw is een theatrale show waarbij verhalen van de vrouw door middel van poetry, theater en dans worden vormgegeven. Het zelfbeeld, de identiteit, de eigenwaarde en de bewustwording van de vrouw staan hierin centraal. Het doel van de Poetry & Talkshow is om een dialoog te voeren met het publiek, elkaar te bemoedigen en te inspireren. Dat is de kracht van De Stem Van De Vrouw, het gaat niet alleen om de ervaringen en de verhalen van de spelers, maar ook om de stem van alle vrouwen in het publiek. De show wordt georganiseerd in het Maaspodium, meld je aan om erbij te zijn.

Tip 5: Omdat ik iets te zeggen had
Het Museon in Den Haag besteedt op 8 maart speciaal aandacht aan het werk van vrouwelijke schrijfsters uit de negentiende eeuw. Hiermee willen ze vrouwelijke schrijvers uit het verleden in beeld brengen omdat deze vaak weinig aandacht krijgen. Regelmatig barst de discussie los of vrouwelijke schrijvers wel genoeg aandacht krijgen en of er wel genoeg voorbeelden zijn uit het verleden. In het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is een aantal van die archiefstukken onderzocht. Het blijkt dat die schrijfsters niet alleen ‘iets te zeggen’ hadden, maar dat ze ook werden gehoord en gewaardeerd. Reden om hun werk en activiteiten eens nader te bekijken. Benieuwd waar onze “voormoeders” over schreven? Meld je aan!

Internationale Vrouwendag bij jou in de buurt!
Benieuwd naar activiteiten rondom Internationale Vrouwendag bij jou in de buurt. Bekijk ons overzicht!