Laat je horen over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Er wordt nog te weinig onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dr. Jeanine Roeters van Lennep, lid van onze Alliantie Gender & Gezondheid en is vasculair internist bij het Erasmus MC in Rotterdam, gaat hier verandering in brengen. Maar daar heeft ze jouw hulp bij nodig! Wil jij meedenken over haar onderzoek?

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen
Onderzoek naar hart- en vaatziekten heeft in het verleden hoofdzakelijk plaatsgevonden bij mannen. Daardoor is er nog te weinig bekend over het verband tussen vrouwelijke hormonen en hart- en vaatziekten. Het gebrek aan kennis zorgt ervoor dat vrouwen nog te vaak een verkeerde diagnose of behandeling krijgen. Dat moet anders!

Verband tussen vrouwelijke hormonen en hartziekten
Alliantielid Jeanine wil onderzoeken of er tijdens de menstruatie, als de vrouwelijke hormonen het laagst zijn, vaker acute hart- en vaatziekten en zuurstofgebrek in de hartspier optreedt in vergelijking met andere fases van de cyclus. Als dit het geval is dan is het essentieel dat de behandelend arts vraagt naar de menstruele cyclus en eventueel de planning van een onderzoek afstemt op de menstruele cyclus. Daardoor kunnen vrouwen beter behandeld worden voor hart- en vaatziekten.

Jeanine: “Ik wil begrijpen waarom hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij vrouwen in de menopauze en wil daarom verder onderzoeken wat het verband is met de menstruele cyclus. Niet veel wetenschappers doen hier onderzoek naar, dus het is een innovatief, vernieuwend uitgangspunt in de medisch-wetenschappelijke wereld." Lees hier meer over Jeanine's onderzoek.

Laat je horen!
De Nederlandse Hartstichting ziet in hoe waardevol het onderzoek van Jeanine is en ze maakt een goede kans om hiervoor subsidie te ontvangen. Maar daarvoor heeft zij eerst als opdracht gekregen om vrouwen zelf over het onderzoek mee te laten denken. Alleen dan maakt ze kans op een beurs voor haar onderzoek.

“Hoe meer mensen zoals jij meedenken en hun mening geven, des te groter de kans dat de Hartstichting wil bijdragen aan mijn onderzoek. Let op: je hoeft absoluut geen verstand te hebben van hart- en vaatziekten”, aldus Jeanine.

Jij kan Jeanine heel makkelijk helpen! Als je zelf last hebt (gehad) van hart- en vaatziekten kan je helpen door een korte online vragenlijst in te vullen op de website van De Hart&Vaatgroep over jouw eigen menstruele cyclus. Daarmee help je Jeanine om het onderzoek aan te scherpen. Daarnaast kan je Jeanine steunen door haar tweets te retweeten via Twitter en zo aan geven dat jij vindt dat er eindelijk onderzoek moet worden gedaan naar dit voor vrouwen belangrijke onderwerp. Hoe meer retweets hoe meer kans zij maakt op de beurs voor haar onderzoek. Tenslotte kan jij ook zelf jouw vragen aan Jeanine (@j_rvl) stellen.