Indrukwekkende talkshow over gender en hart- en vaatziekten

Gisteravond vond de talkshow van de Alliantie Gender & Gezondheid plaats in het Radboudumc. Prof. dr. Angela Maas, hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, en dr. Niels Riksen, internist vasculaire geneeskunde, gingen in gesprek met hartpatiënten. Door de indrukwekkende verhalen van verschillende hartpatiënten werden de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten duidelijk. Ook werd het belang aangetoond van basiskennis hierover in de medische opleiding. 

Violet Falkenburg (o.a. bekend van Rondom tien) opende als dagvoorzitter de talkshow. Het publiek bestond uit een divers gezelschap van geïnteresseerden. Het merendeel liet weten te maken te hebben met hart- en vaatziekten bij zichzelf of een bekende.

Hartinfarct weggezet als aanstelleritis
Ervaringsdeskundige Joke vertelde dat ze 44 was toen ze een hartinfarct kreeg. "Na een onderzoek van een cardioloog kreeg ik te horen dat het aanstelleritis was en ik waarschijnlijk 'gewoon' overspannen was. Later bleek dat ik een hartinfarct had gehad". 

Prof. dr. Angela Maas legde uit dat de symptomen van een hartinfarct verschillend zijn bij mannen en vrouwen, maar dat dit nog onvoldoende bekend is onder artsen. "Vrouwen met een hoge bloeddruk hebben of te veel stress of het wordt afgedaan als overgangsklacht. Bij mannen wordt het sneller hypertensie genoemd en wordt het ook sneller serieus genomen", aldus Prof. dr. Angela Maas.


Foto's: Sabine van Nistelrooij/Copyright: WOMEN Inc.

Verband tussen zwangerschap en hart- en vaatziekten
Ook ervaringsdeskundige Jose deelde haar verhaal. Tijdens haar zwangerschap ontwikkelt ze een gevaarlijk hoge bloeddruk voor haarzelf en haar kind. Na haar bevalling bleef ze zich slecht voelen, maar niemand kon haar vertellen wat het was. Drie jaar later kreeg ze een hartinfarct en moest ze acuut gedotterd worden. Prof. dr. Angela Maas legt uit dat weinig mensen weten dat een extreem hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap (HELLP-syndroom) de kans op hart- en vaatziekten in het latere leven vergroot. Ook weinig artsen zijn hiervan op de hoogte.

"Het voelde voor mij niet goed. Ik had het gevoel dat de artsen niet helemaal wisten waar ze het over hadden", vertelde Jose. 

Stichting HELLP was gisteren ook aanwezig tijdens de talkshow. Zij zetten zich specifiek in voor vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap met (pre)-eclampsie en/of HELLP-syndroom. Zij bieden deze vrouwen informatie en lotgenotencontact en dat is hard nodig blijkt uit het verhaal van Jose. 

Voorbij de stereotype hartpatiënt
Op latere leeftijd neemt het risico op hart- en vaatziekten enorm toe. Daarom wordt bij jonge mensen met hart- en vaatziekten niet altijd direct de juiste diagnose gesteld. Dr. Niels Riksen vertelde over zijn initiatief voor een polikliniek waar jonge hart- en vaatpatiënten terecht kunnen. "Zo krijgen jonge patienten de zorg die ze nodig hebben en zijn ze niet aangewezen op artsen die niet weten wat ze met hun vragen aanmoeten." 

Tijdens de talkshow legt Margo Weerts van De Hart&Vaatgroep uit dat patiënten die niet in het 'gebruikelijke plaatje' vallen van een patiënt met hart- en vaatziekte vaak behoefte hebben aan iemand die ze kan helpen bij zowel medische als niet-medische vragen. "Soms is het heel fijn om in zo'n heftige situatie een buddy te hebben. Wij kunnen mensen met elkaar in verbinding brengen". 

De Patiëntenadviesraad Radboudumc geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur over hoe de zorg voor patiënten beter kan. "Het is heel belangrijk dat gender op de agenda komt van alle lagen van de medische zorg", zegt Jopie verhoeven, namens de Patiëntenadviesraad.


Foto's: Sabine van Nistelrooij/Copyright: WOMEN Inc.

Alliantie Gender & Gezondheid
De Alliantie Gender & Gezondheid is in het leven geroepen op initiatief van WOMEN Inc. en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Alliantie pleit ervoor dat binnen de gezondheidszorg meer rekening gehouden wordt met sekse en gender. Dit moet erin resulteren dat de kwaliteit van de zorg voor zowel mannen als vrouwen verbetert. "Het is onvoorstelbaar dat sekseverschillen niet al lang een vast onderdeel zijn in de basisopleiding van elke arts", vindt Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc.  

Sluit je aan!
Genderspecifieke gezondheidszorg leidt tot gelijke kansen voor vrouwen op het gebied van gezondheid. Vind jij dit ook belangrijk? Door je aan te sluiten bij ons netwerk kunnen wij onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden breder maatschappelijk op de agenda te zetten, bij politici, media, bedrijfsleven, instituten, wetenschappers en overheden. Sluit je aan!

Bekijk hier meer foto's van het avondprogramma.