Het verhaal van Anouk

 

Migraine komt bijna drie keer zo vaak bij vrouwen voor en staat bij vrouwen op de derde plaats van meest belastende ziektes wereldwijd. Zoals het Migraine Fonds zegt: Je gaat niet dood aan migraine, maar je gaat er wel kapot van. Anouk (25) heeft al sinds haar 19e last van migraine en weet als geen ander hoeveel impact migraine kan hebben op je leven. 

 

‘Is het echt zo erg?’, dacht ik toen ik jong was en mijn moeder weer eens steunend en kreunend ziek in bed lag. Ik snapte niet dat ze zo’n pijn kon hebben en mijn broer, zusje en ik zo stil mogelijk moesten zijn. Toen ik jaren later zelf uitgeschakeld in bed lag met een migraine-aanval begreep ik het eindelijk. 

De diagnose: 'Als ik niet had geweten dat dit wel eens migraine kon zijn, had ik gedacht dat ik dodelijk ziek was.'

Tot mijn 19e heb ik eigenlijk nooit ergens last van gehad, maar deze vreselijke hoofdpijnaanval leek toch verdacht veel op de aanvallen die ik kende van mijn moeder. Als ik niet had geweten dat dit wel eens migraine kon zijn, had ik gedacht dat ik dodelijk ziek was. In korte tijd kreeg ik steeds vaker last van aanvallen, dus ik besloot naar de huisarts te gaan. Die zei in eerste instantie dat ik maar eens lekker op vakantie moest. Uitrusten zou mijn hoofpijnaanvallen goed doen, was het idee. Natuurlijk ging het hier niet van over. Na enig aandringen kreeg ik dan ook een verwijzing naar de neuroloog.

 

De neuroloog nam me serieus en gaf de diagnose chronische migraine. Vanaf toen kreeg ik allerlei medicijnen voorgeschreven om aanvallen te voorkomen en de pijn tijdens aanvallen te verlichten. Een kleine greep uit mijn medicijnkast: propranolol, eletriptan, depakine, sumatriptan, metoprolol, rizatriptan, diclofenac, primperan, microgynon 30, qlaira, domperidon, ibuprofen, naproxen, relpax en pijnstillers in alle soorten en maten. Ik heb van alles geprobeerd, maar helaas nog niets gevonden wat migraine-aanvallen volledig voorkomt. Met metoprolol(betablokker) als dagelijkse medicatie kan ik gelukkig het aantal aanvallen redelijk beperken tot ongeveer één per maand. Één keer per halfjaar zou natuurlijk geweldig zijn, vandaar dat ik het ook zo belangrijk vind dat er meer onderzoek gedaan wordt naar deze ingewikkelde hersenziekte.

 

Een migraineaanval: 'Deze hoofdpijn voelt meteen anders dan de gewone hoofdpijn die iedereen vast wel eens heeft.'

Elke aanval verloopt ongeveer hetzelfde. Het begint met een beetje hoofdpijn aan de rechterkant van mijn hoofd. Deze hoofdpijn voelt meteen anders dan de gewone hoofdpijn die iedereen vast wel eens heeft. Alsof er iemand telkens een beetje harder met iets in mijn hoofd steekt. De pijn wordt steeds erger en dan komt er vanzelf ook misselijkheid bij. Alle geluiden klinken als harde sirenes en zelfs de geur van appeltaart stinkt vreselijk. Vanaf dat moment zit er niet anders op dan in bed gaan liggen met een emmer naast me. Soms moet ik wel tien keer in een uur overgeven. Ongeveer 24 uur later is de totale uitschakeling over. Dan heb ik geen migraine meer, maar ik voel me wel helemaal leeggetrokken. Na een dag rustig aan doen ben ik er dan weer boven op.

 

Tijdens migraine-aanvallen ben ik het liefste alleen in een stille donkere kamer. Maar migraine-aanvallen komen nu eenmaal wanneer ze willen, dus ook vaak erg ongelegen. Zo was ik een keer in Amsterdam voor een festival. Eenmaal thuis bij een vriendin voelde ik de hoofdpijn opkomen. Ik dacht: ‘wat zal ik doen? Hier blijven of snel naar huis?’ Omdat ik het niet zag zitten het bed van die vriendin bezet te houden koos ik voor thuis. Thuis was alleen toen nog Groningen…Dus daar ging ik, met de trein, voor een reis van 3 uur. Dat ik de aanval uit kon stellen was een illusie. Het feest begon al na 10 minuten. Er zat niets anders op dan in een volle coupé in een plasticzak overgeven. Ik heb me nog nooit zo ellendig gevoeld, maar gelukkig zijn er altijd mensen die willen helpen. In Groningen stond een vriendin met taxi voor me klaar en er was zelfs iemand die vanaf Zwolle bij me is gebleven tot ik met mijn zak in de taxi zat. In al mijn ellende ben ik vergeten te vragen deze onbekende te bedanken, dus bij dezen!

 

De impact van migraine

Gelukkig heb ik goede vrienden en lieve familie die begrijpen dat ik niets kan als ik ziek ben en soms op het allerlaatste moment moet afzeggen. Ook nu tijdens mijn stage (bij Stichting Lezen & Schrijven, Den Haag) krijg ik veel begrip voor mijn hogere verzuim. Toch zorgt mijn migraine ook regelmatig voor ongemak en onzekerheid. Hoe reageert een werkgever straks als ik een contract heb en ik me minstens 1 keer in de maand ziek moet melden? Tijdens mijn studie was ik vaak ziek en deed door het missen van colleges en tentamens langer over mijn bachelor. Ondanks het begrip van mijn docenten en studiegenoten heeft het me bloed, zweet en tranen gekost een extra jaar studiefinanciering te krijgen. Daarnaast korfbalde ik op hoog niveau, maar ben ik daarmee gestopt omdat ik vaak trainingen miste en na een wedstrijd regelmatig met hoofdpijn in bed belandde. Het trainen na ziek te zijn geweest of het wéér af moeten zeggen werd me te veel. 

 

Noodzaak voor meer onderzoek naar migraine

Maar, de toekomst zie ik positief tegemoet! Gelukkig heb ik het nu onder controle en kan ik gewoon studeren, werken en heel veel leuke dingen doen. Met begrip van mijn omgeving is mijn leven er heel goed op aan te passen. Natuurlijk zou een leven zonder migraine fantastisch zijn. Ik wil dan ook zo graag dat er meer onderzoek wordt gedaan naar ziektes als migraine. Zodat er een medicijn wordt gevonden dat echt helpt en we nooit weer al overgevend in de trein hoeven!

 

Ben je zorgprofessional en wil je meer over dit onderwerp weten? Kom dan naar ons congres Gender & Gezondheid op 5 oktober aanstaande. Tijdens het congres delen dé experts op dit gebied hun laatste kennis en ze vertellen wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk van professionals.