Delen

Het uitgebreide partnerverlof is een hit

Foto: Joyce Afua Fotografie

In plaats van vijf dagen zes weken bij je pasgeboren baby zijn. Sinds een half jaar is dit wettelijk mogelijk voor vaders en partners. Met de invoering van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) kunnen zij ervoor kiezen na de eerste week volledig doorbetaald verlof, vijf weken extra partnerverlof op te nemen tegen 70% doorbetaling van het loon. Een mijlpaal waar WOMEN Inc. zich hard voor heeft gemaakt.
We vragen aan kersverse ouders hoe zij het uitgebreide partnerverlof ervaren, wat levert het vader, moeder en kind op? En waarom zijn we er nog niet met deze verruiming?

Sigrid Bom (33) woont met haar vriend Nuno Lopes (34) in Amsterdam. Op 27 november 2020 werd hun dochter Mara geboren. Sigrid vertelt: “Mijn vriend Nuno heeft de vijf weken extra partnerverlof volledig opgenomen. De eerste tijd 24/7 als gezin samen doorbrengen is niet alleen waardevol, maar ook heel praktisch. Het is nu echt een team effort”.

Van collega’s die ook zwanger waren, hoorde ik dat ik dubbel geluk had omdat mijn kindje na 1 juli geboren zou worden en mijn vriend daardoor recht zou hebben op het verlengde partnerverlof.

Moeder krijgt volledig doorbetaald, vader niet

“In het voorjaar van 2020 ontdekten we dat ik zwanger was. Wat een blijdschap! Van collega’s die ook zwanger waren, hoorde ik dat ik dubbel geluk had omdat mijn kindje na 1 juli geboren zou worden en mijn vriend daardoor recht zou hebben op het verlengde partnerverlof. We besloten meteen dat we dit wilden doen. Hoewel Nuno het wel zuur vond dat ik tijdens mijn zwangerschapsverlof 100% doorbetaald krijg en hij die vijf extra weken verlof voor 30% zelf moet betalen. Hoewel wij er  er geen boterham minder om zullen eten, gaat het om het principe, dit is gewoon scheef.”

Continu samen in touw

“Op veel dingen kun je je voorbereiden, maar een baby krijgen en verzorgen, dat is echt wat anders. Voordat Mara werd geboren hadden wij nog geen luier verschoond bij zo’n kleintje. Nuno dacht nog dat hij het meest zou opzien tegen poepbroeken verschonen. Maar nu we zoveel weken samen zijn met Mara en echt de taken verdelen, weet hij beter. Het is het continu in touw zijn wat veel van ons vraagt; borstvoeding geven, spugen, in bad, kleertjes verschonen, wiegen, troosten, slapen en dan weer door naar de volgende voeding. Vooral de momenten dat Mara zonder duidelijke reden huilt, ontroostbaar is en we soms -voor ons gevoel- uren met haar wiegend heen en weer lopen, kosten veel energie. Dat hoort er allemaal bij, maar ik ben heel blij dat we dit samen ervaren en elkaar soms ook even kunnen ontzien.”

Ook voor de hechting met onze dochter is het heel waardevol dat Nuno er continu was in haar eerste weken. Hij kent haar nu net zo goed als ik.

Samen leren van de kraamverzorgster

“Voor ons was het fijn dat Nuno ook in de eerste weken na de bevalling thuis was. Ten eerste omdat dit lichamelijk voor mij echt de zwaarste dagen waren. Maar ook omdat we samen van de kraamverzorgster hebben kunnen leren. Van inbakeren, in bad doen tot voelen of Mara het te warm of koud heeft. Als Nuno was gaan werken, had ik dit alleen geweten en het moeten doorvertellen en misschien toch sneller dingen naar mijzelf toe getrokken. Ook voor de hechting met onze dochter is het heel waardevol dat Nuno er continu was in haar eerste weken. Hij kent haar nu net zo goed als ik, weet haar huiltjes te onderscheiden en pakt haar net zo gemakkelijk op als dat ik dat doe.”

Dit zou je iedereen gunnen

“Ik heb al  meer dan eens tegen Nuno gezegd dat ik zo blij dat we de intensieve start van ons avontuur als ouders  samen hebben kunnen doen. Alle gezinnen die een kindje krijgen zou ik dit gunnen. Het is alleen jammer dat dit niet voor iedereen binnen handbereik ligt. Omdat het uitgebreide verlof niet volledig wordt doorbetaald, is het nog een persoonlijke keuze er wel of niet gebruik van te maken. Niet iedereen kan zich het financieel veroorloven, vooral gezinnen die minder te besteden hebben. En voor zzp’ers geldt het verlof niet. Ook best raar, voor vrouwen die  zzp’er zijn is er wel een soort minimaal doorbetaald zwangerschapsverlof, maar voor partners is er niks. We gaan in Nederland stapjes vooruit, maar eigenlijk zijn het regelingen die het nét niet zijn, waardoor ouders toch continu moeten puzzelen om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Gelijk verlof voor vaders en moeders

“Mijn ideaal? Na de geboorte van een kind 16 weken verlof voor zowel de vader als moeder. In Zweden kan dit ook, waarom in Nederland niet? Het lost ook meteen het probleem van zwangerschapsdiscriminatie op omdat het voor werkgevers dan niet meer uitmaakt of ze een man of vrouw van rond de dertig aannemen of promotie geven. Ik ben benieuwd wat de komende verkiezingen gaan brengen. Hopelijk hebben de politieke partijen de doelgroep jonge gezinnen goed voor ogen en komen er structurele verbeteringen in de ouderschapsregelingen, ook op het gebied van toegankelijke en betaalbare kinderopvang. Volgens mij komt dat iedereen ten goede: ouders, kinderen en de maatschappij.” 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

Drie generaties over kinderopvang, loopbaan en mantelzorg

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Nederland klaar voor een herziening van het kinderopvangstelsel

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Uitgebreid partnerverlof: een historische doorbraak, maar we zijn er nog niet!

Bekijk meer