Hersenonderzoek toont verschillen mannen en vrouwen

De bedrading van de hersenen van mannen en vrouwen is heel verschillend, dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania. Uit hersenscans van zo’n 1000
jongens, meisjes, mannen en vrouwen bleek dat in mannelijke en vrouwelijke hersenen andere verbindingen worden gemaakt. De signalen in de hersenen van vrouwen lopen vooral van de linker- naar de rechterhelft terwijl ze bij mannen meer van voor naar achter gaan. Dit betekent dat er bij mannen beter binnen en bij vrouwen beter tussen de verschillende hersenhelften wordt gecommuniceerd.

Volgens de onderzoekers kunnen mannen hierdoor beter motorisch leren (zij leren bijvoorbeeld sneller fietsen), vrouwen hebben daarentegen een beter geheugen. De resultaten van testen die proefpersonen moesten uitvoeren bevestigen sommige al bestaande stereotypes, bijvoorbeeld dat mannen maar één ding tegelijk kunnen en dat vrouwen goed zijn in multi-tasken.

Andere wetenschappers weten niet of je wel een verband mag leggen tussen de werking van de hersenen en het uitvoeren van bepaalde taken. Verder vragen critici zich af of het wel goed is dat stereotypes nu misschien wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Zij vinden dat de verschillen tussen mannen en vrouwen juist niet bevestigd moeten worden. Bovendien wordt er in dit onderzoek geen rekening gehouden met zaken als opvoeding en opleiding, het is dus niet duidelijk in hoeverre deze van invloed zijn op het gedrag van mannen en vrouwen.