Een lichaam om trots op te zijn

Afgelopen maandag beviel Kate Middleton, de vrouw van William, de kroonprins van Groot-Brittanië, van zoon George Alexander Louis. Kate en William lieten dinsdag hun zoon voor het eerst aan de buitenwereld zien. Het was echter niet alleen de baby die in de belangstelling stond, maar vooral de bolle buik van Kate kreeg veel aandacht.

Bolle buik verbergen
In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht, is de buik van een vrouw niet gelijk weer plat na een bevalling. Het duurt minstens twee tot drie weken voordat de baarmoeder van een vrouw die is bevallen weer de vorm aanneemt die het voor de zwangerschap had. De buik blijft dus nog een tijdje bol, zoals duidelijk te zien was bij Kate. “Dit feit wordt amper erkend in de moderne westerse samenleving. Vrouwen verbergen vaak hun uitstekende buiken en proberen het zo snel mogelijk weer “normaal” te krijgen”, beschrijft Tom Sykes in het online magazine The Daily Beast. Kate nam daarentegen niet de moeite om haar buik te verbergen, maar droeg juist een jurk die het benadrukte.

Rolmodel Kate
“We zijn het zo gewend geraakt dat bekende vrouwen na hun bevalling zeer snel een perfect gestroomlijnd lichaam hebben, dat het bijna choquerend was om Kate Middleton te zien met haar baby”, aldus de lifestylewebsite The Stir, wat bleek uit de verbaasde reacties die de bolle buik van Kate opriep. Maar naast verbazing was er vooral veel waardering dat Kate haar buik niet probeerde te verbergen. "In enkele minuten heeft Kate voor het zelfvertrouwen van nieuwe moeders meer gedaan dan welk rolmodel dan ook. Zij heeft het idee dat moeders er perfect moeten uitzien na een bevalling glansrijk verdreven", is Siobhan Freegard van de gezinswebsite Netmums van mening, “Kate is een gezond rolmodel voor echte moeders over de hele wereld.”

Hoe zit het met die bolle buik?
Vrouwen hebben 40 tot 50 procent meer bloedvolume tijdens de zwangerschap en dit raak je niet meteen na de bevalling kwijt. De baarmoeder, de grootste spier in het vrouwenlichaam tijdens de zwangerschap, moet na de bevalling weer krimpen naar een fractie van de grootte die het had tijdens de zwangerschap. De hormomen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding helpen dit proces te versnellen, maar het kan zeker wel een maand duren. Sporten of diëten zal niet helpen om de baarmoederspier sneller te doen verkleinen. Naast de baarmoeder moeten de darmen, blaas, maag en andere organen zich ook aanpassen aan de nieuw verkregen ruimte die is vrijgekomen doordat het kind uit de buik is. Kate’s grote buik laat zien dat het proces van het maken van een kind en een geboorte niet eindigt bij de bevalling, maar dat het tijd kost.

Ieder lichaam is mooi
Naast Kate zijn er ook andere vrouwen die het vrouwenlichaam laten zien zoals het er echt uit ziet na de bevalling. Jade Beall startte A Beautiful Body Project waarvoor ze inmiddels al meer dan vijftig vrouwen heeft gefotografeerd die net moeder zijn geworden. Buiken met striemen, littekens van de keizersnede of overtollige huid zijn allemaal op de foto’s te zien. “Het project is erop gericht om schoonheid te herdefiniëren en niet-gephotoshopte lichamen te vereren”, zegt Jade. Lichamen die niet binnen het schoonheidsideaal passen zijn er niet om te verbergen, maar om trots te laten zien.