Drie sterke vrouwen in de maand juni

De maand juni telt niet één, maar drie sterke vrouwen: Harriette Verwey, Angela Maas en Yolande Appelman. Wat deze vrouwen gemeen hebben? Ze zijn alle drie vanuit hun beroep als cardioloog actief bezig met het pleiten voor de erkenning van de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart. WOMEN Inc. vindt het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt en zet ze daarom graag in het zonnetje.

Angela Maas
Angela Maas is sinds 1988 actief in de cardiologie en wordt geroemd om het op de kaart zetten van het vrouwenhart: “Het vakgebied [cardiologie] heeft zich ontwikkeld met de mannelijke patiënt als norm. De kans dat de hartklachten van een vrouw onjuist gediagnosticeerd worden is relatief groot, omdat het vaak niet de standaardklachten zijn.” Angela is ook actief in onze Alliantie Gender & Gezondheid, waar we veel aan haar hebben als expert!

Harriette Verwey
Wanneer cardioloog Harriette Verwey in 2010 een TED-talk houdt over hart- en vaatziekten bij vrouwen gaat bij WOMEN Inc. het licht aan: wat een belangrijk onderwerp! Maar liefst de helft van de Nederlandse vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten, het is doodsoorzaak nummer één. Verwey probeert iedereen op de hoogte te stellen van hoe hart- en vaatziekten anders kunnen uitpakken bij vrouwen, omdat ze dan beter kunnen worden behandeld. Vorig jaar reden er op haar initiatief bijvoorbeeld stadsbussen in de regio Leiden rond met in grote, rode letters de vrouwelijke symptomen van hartziekten op de buitenkant beschreven om vrouwen bewust te maken van de verschillen.

Yolande Appelman
Ook interventiecardioloog Yolande Appelman is actief in de Alliantie Gender & Gezondheid. Yolande schenkt veel aandacht aan de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart. Yolande is één van de drie vrouwelijke interventiecardiologen in Nederland en is hoofd van de afdeling interventiecardiologie aan het VUmc. Tevens zet ze zich in voor onderzoek naar het vrouwenhart: als lid van de Raad van Advies van onderzoeksprogramma Queen of Hearts werkt ze mee aan het verbeteren van de diagnostiek van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Sluit je aan bij WOMEN Inc.
WOMEN Inc. is hét vrouwennetwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken. Blijf op de hoogte van nieuws over genderspecifieke gezondheidszorg, bijeenkomsten en workshops om jezelf te versterken en inspirerende verhalen van andere vrouwen. 

» Sluit je (gratis) aan bij het meest waardevolle vrouwennetwerk

Meer lezen?
Snak je naar nog meer inspiratie? Lees over de drie sterke vrouwen van de vorige maanden!

» Drie sterke vrouwen in de maand november
» Drie sterke vrouwen in de maand oktober
» Drie sterke vrouwen in de maand september
» Drie sterke vrouwen in de maand augustus