Dress Red Day: herken een vrouwelijk hartinfarct

 

Het is Dress Red Day! Op deze dag vraagt de Hartstichting aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen en roept alle vrouwen in Nederland op om rood te dragen. Dit jaar staat Dress Red Day in het teken van het hartinfarct bij vrouwen. Deze worden namelijk vaak te laat ontdekt. Herken jij een vrouwelijk hartinfarct?

 

In Nederland sterven er elke dag 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Symptomen kunnen zich bij vrouwen anders voordoen dan bij mannen, waardoor hartproblemen bij vrouwen soms niet worden herkend. Ook niet door artsen. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van vrouwen. Daarom zet WOMEN Inc. zich, onder andere samen met de alliantie Gender & Gezondheid, al een aantal jaar in om aandacht te vragen voor het vrouwenhart en de genderverschillen op het gebied van hart- en vaatziekten.

 

Steken, pijn op de borst en benauwdheid?

In de campagnevideo van de Hartstichting beelden actrices Lieke van Lexmond, Miryanna van Reeden en Tanja Jess uit hoe zij denken dat een hartinfarct bij vrouwen eruitziet:

 

Herken het hartinfarct

Het bekende beeld dat van het hartinfarct bestaat - een drukkende pijn op de borst -, is een typisch symptoom voor mannen. Het komt bij vrouwen soms wel voor, maar in veel mindere mate. Vrouwen hebben veel vaker last van andere symptomen: pijn vooral achterin de rug, linker kaakhoek, oksels, nek, schouders of bovenbuik. Ook gaat een hartinfarct bij vrouwen vaker samen met kortademigheid, angst, onbehagen en zwakte. Daarnaast kan het bij vrouwen juist voorkomen dat er in de weken voor het hartinfarct een onbegrepen gevoel van vermoeidheid overheerst. Zo liep Linda (uit de bovenstaande video) lang rond met 'maagklachten', totdat er bij haar een hartinfarct werd gediagnosticeerd.

 

 

Betrouwbare test

De Hartstichting accepteert niet langer dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Daarom werkt de stichting aan een betrouwbare test waarmee artsen hartproblemen bij vrouwen veel eerder kunnen ontdekken, en vrouwenlevens kunnen redden. Want er is nog veel meer onderzoek nodig om de juiste diagnose eerder te kunnen stellen.

 

Gelijke kansen op gezondheid

Niet alleen hart- en vaatziekten ontwikkelen zich anders bij vrouwen, ook bij andere ziektes en aandoeningen zijn er grote gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. Op dit moment wordt hier nog onvoldoende rekening mee gehouden in onderzoek en bij de diagnose en behandeling. Daardoor worden ziektes en aandoeningen niet op tijd herkend of sluit een behandeling niet goed aan bij de patiënt. Wij pleiten voor gelijke kansen op gezondheid, ongeacht of je sekse of gender. 

 

 

Meer weten over hart- en vaatziekten bij vrouwen of m/v-verschillen in de gezondheidszorg? Op 5 oktober organiseren wij het Congres Gender & Gezondheid in de rijtuigenloods in Amersfoort. Hier zullen verschillende cardiologen, waaronder alliantieleden prof. dr. Angela Maas, dr. Jeanine Roeters van Lennep en dr. Yolande Appelman, een korte lezing geven over de rol van gender bij hart- en vaatziekten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!