Dokter, ik Google het zelf wel even!

 

Op ons Congres Gender & Gezondheid stonden meer dan 50 sprekers met elk hun eigen verhaal over gender en gezondheid. In ‘Dokter, ik Google het zelf wel even’ lees je wat cardioloog Janneke Wittekoek, huisarts Hedwig Vos, internetondernemer Marijn Pijnenborg, projectleider Ton Drenthen (Thuisarts.nl), hoofdredacteur Leontine van den Bos (Margriet) en beleidsmedewerker Marleen ten Horn (Patiëntenfederatie) vinden van Googelen over je eigen gezondheid.

 

Door verslaggever: Lotte Dijktra 

 

Dilemma’s rond online informatie

Met de opkomst van het internet zijn mensen steeds vaker op zoek naar informatie over gezondheid online. 82 procent van de Nederlanders googelt wel eens iets over de eigen gezondheid. Patiënten doen dit bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts, als ze na het gesprek met een arts meer willen weten of wanneer een familielid of buurvrouw iets heeft. Maar is alle informatie betrouwbaar, toegankelijk en gendersensitief? Tijd voor een goed gesprek.

 

Zijn online diagnoses juist?

Tweederde van de zelf gestelde online diagnoses klopt niet. Vaak wordt bovenmatig over ernstige of bijzonder zeldzame ziektes geschreven, waardoor het lastig is de juiste informatie te vinden. Patiënten kunnen gelukkig veel betrouwbare informatie vinden op websites als thuisarts.nl (van het Nederlandse Huisartsen Genootschap) of gezondheidsplein.nl. Deze websites bieden door artsen gecontroleerde informatie, waar miljoenen patiënten maandelijks naar op zoek zijn. Ook bij het kiezen van een arts kan het internet je helpen, door middel van een reviewwebsite als ZorgkaartNederland.

 

Online informatie bij genderverschillen

Voor gender- en sekseverschillen in gezondheid liggen online kansen. Specifieke informatie over het verloop van een ziekte bij vrouwen kan bewustwording vergroten. Zo geven websites als solvo.nl, margriet.nl en zorgkaartnederland.nl informatie over de atypische symptomen van hartaanvallen bij vrouwen, zodat deze eerder door patiënt en zorgverlener worden herkend. Toch worden lang niet alle genderverschillen online beschreven: de verschillende kennisplatforms beamen dat zij hier graag - mits er voldoende wetenschappelijk bewijs is - verandering in willen brengen.

 

Hoe toegankelijk is online informatie?

Is er kloppende informatie beschikbaar, dan volgt de vraag of deze ook toegankelijk is. Marleen ten Horn (Patiëntenfederatie) benadrukt het belang van eenvoudig begrijpbare informatie, het liefst op B1-taalniveau. Ton Drenthen legt daarnaast uit hoe Thuisarts.nl ‘gelaagde’ informatie aanbiedt. De bezoeker krijgt eerst de basisinformatie te zien. Willen zij meer details te weten komen, dan kunnen patiënten verder doorklikken.

 

Inspiratie voor een gezonde leefstijl

Cardioloog Janneke Wittekoek benadrukt dat er online ook grote kansen voor preventie liggen. Door mensen op een leuke en boeiende manier informatie te geven over gezond leven, kun je ze inspireren gezonder gedrag te vertonen. Je voorkomt zo in veel gevallen dat mensen ziek worden. Leontine van den Bos, hoofdredacteur van Margriet, beaamt dat patiënten hier actief naar op zoek zijn en dat gezondheid het belangrijkste onderwerp is waar Margriet-lezers meer informatie over willen hebben.

 

Kansen in de spreekkamer

Hoewel de Googelende patiënt voor zorgprofessionals soms een uitdaging vormt, biedt de digitalisering ook kansen voor in de spreekkamer. Huisarts Hedwig Vos: “Het helpt mij om de ‘vraag achter de vraag’ te achterhalen. De ene patiënt met hoofdpijn wil ervan af, de andere is bang voor een hersentumor. Door te vragen wat hij of zij in een digitale zoektocht is tegengekomen, kun je de hulpvraag achterhalen.” Daarnaast zien de zorgverleners uit het panel andere voordelen. Als iemand al over verschillende behandelopties heeft gelezen, kun je samen beter beslissen welke behandeling aansluit. Ook pakken zij Google er tijdens het spreekuur zelf bij, om patiënten op de juiste online informatie te wijzen.

 

Drie online kansen voor artsen:

  • Verwijs patiënten naar de juiste online informatie
  • Zie internet als een kans voor preventie

  • Maak online informatie gendersensitief!


 

Fotografie: Rebke Klokke


 

Lees ook de andere verslagen die gemaakt zijn op het Congres Gender & Gezondheid.