Delen

De emancipatie van trans personen en vrouwenemancipatie gaan hand in hand

Op maandag 3 februari 2020 publiceerde dagblad Trouw onze reactie op een opiniestuk dat de week daarvoor was geplaatst getiteld ‘Wijziging transgenderwet brengt de veiligheid van vrouwen in gevaar’. Ruim twee jaar later, in aanloop naar de stemming over deze Transgenderwet is onze reactie opnieuw relevant. Dit is onze reactie zoals die destijds gepubliceerd is.

Aangepast op: 26 september 2022

 

Dinsdag 28 januari verscheen in deze krant (Trouw, red.) een opiniestuk waarin werd gesteld dat de rechten van vrouwen in gevaar zijn wanneer mensen zelf mogen bepalen of ze man of vrouw zijn. Mannen met foute bedoelingen zouden ‘zomaar’ kunnen zeggen dat ze vrouw zijn en daarmee toegang krijgen tot publieke ruimtes die bedoeld zijn om vrouwen veiligheid te bieden. Dit gedachtegoed trekt het bestaansrecht van trans personen in twijfel en tegelijkertijd staat het verdere emancipatie van vrouwen in de weg. Terwijl het initiatief van minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker om de procedure voor geslachtsverandering eenvoudiger te maken juist een enorme positieve bijdrage kan leveren aan het leven van trans personen.

Laten we één ding voorop stellen: trans vrouwen zijn vrouwen. De termen die dinsdag in deze krant gebruikt zijn, waaronder de term ‘trans-geïdentificeerde mannen’, bestaan niet en trekken de werkelijkheid dat trans personen bestaan in twijfel. Terwijl iedereen invulling moet kunnen geven aan diens eigen genderidentiteit.

Hiervan uitgaande is de vraag of trans vrouwen toegang moeten hebben tot o.a. vrouwenkleedkamers, vrouwensport en vrouwentoiletten beantwoord. Trans vrouwen hebben recht op alles waar een cisgender* vrouw recht op heeft. Sommige van deze rechten voor trans vrouwen moeten nog verworven worden. Daarnaast voeren trans vrouwen en cisgender vrouwen nog eenzelfde strijd met een gezamenlijk doel. Namelijk gelijke kansen voor man en vrouw.

Vrouwenemancipatie en de emancipatie van transgender personen staan elkaar dus niet in de weg. Eerder gaan ze hand in hand. Alle ondertekenaars van dit stuk zetten zich op hun eigen manier in voor de kansen van vrouwen én trans personen en laten daarmee zien dat het één niet los staat van het ander.

Waar we ons wel zorgen over zouden moeten maken als het op dit onderwerp aankomt is veiligheid én de preventie van (seksueel) geweld. Uit onderzoek blijkt dat ruim 43 procent van de trans personen discriminatie meemaakt op de arbeidsmarkt, dat trans personen 7 keer vaker dan cisgender personen mishandeld worden of daarmee bedreigd worden en dat twee op de drie trans personen wel eens suicide overweegt. Dit gebeurt vaak omdat hun identiteit niet als een ‘ware’ identiteit wordt gezien, zoals ook in het opiniestuk van dinsdag gebeurde. Het is daarom van belang dat deze onderwerpen hoog op de agenda komen te staan en dat er maatregelen worden genomen om de veiligheid van (trans) vrouwen te garanderen. Die zijn echter van een hele andere orde dan de maatregelen die dinsdag in deze krant vermeld stonden.

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat de emancipatie van trans personen en dus ook vrouwen nog niet is voltooid. Juist daarom zijn we blij met het initiatief van minister Dekker om wijziging van de geslachtsregistratie eenvoudiger te maken. Wanneer de wijziging van deze wet wordt doorgevoerd, hoeven een heleboel mensen niet meer te wachten tot ze werkelijk kunnen zijn wie ze zijn. Dat dit proces versimpeld wordt is voor sommige mensen van levensbelang, of heeft in ieder geval een enorme positieve impact op de kwaliteit van leven van trans personen. Deze wetswijziging moet dan ook zo snel mogelijk worden doorgevoerd.

*Cisgender is de term voor een persoon die zich identificeert met het geslacht dat bij de geboorte geregistreerd is.

Deze tekst is ondertekend door:

WOMEN Inc., Transgender Netwerk Nederland, Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit, WO=MEN, COC Nederland, Bureau Clara Wichmann, De Bovengrondse, NNID Nederlandse organisatie voor seksediversiteit, Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

“Ik ben ziek dus mijn banenzoektocht stopte noodgedwongen."

  • Actueel
  • Media
  • ...

(On)Gehoord: Yes, Please!

  • Actueel
  • Media
  • ...

Gezocht: Films voor de WOMEN INClusieve Filmlijst!

Bekijk meer